Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Saab Automobile mag dan al dood en begraven zijn, het voormalige moederbedrijf Saab AB – dat vooral actief is in luchtvaart en defensie – blijft vooralsnog springlevend. Dat is ook bij elektronicagigant Apple niet onopgemerkt gebleven. Een van de laatste wapenfeiten onder het bestuur van wijlen Steve Jobs was immers de aanschaf van Zweedse 3D-kaarttechnologie, die in de nabije toekomst wel eens een revolutie zou kunnen betekenen voor GPS-navigatie.


The Strip in Las Vegas, gerenderd met Saab-technologie.

Meer specifiek heeft Apple het bedrijfje C3 Technologies overkocht, een dochteronderneming van Saab die een techniek heeft ontwikkeld om gedetailleerde 3D-kaarten te renderen op basis van 2D-luchtfoto’s. Vanuit een vliegtuig worden onder verschillende hoeken talloze overlappende beelden geschoten, die vervolgens door een geavanceerd softwarepakket met elkaar vergeleken worden en samengevoegd tot een driedimensionaal model. Google heeft al lang iets gelijkaardigs met Earth, maar dat beperkt zich wegens de hoge arbeidsintensiviteit tot slechts enkele metropolen, terwijl het Zweedse systeem in één vlieg- en vijf render-uren een gebied van 100 km² volledig digitaal kan nabouwen.

Hét sleutelwoord achter de hele operatie is gevallen: Google. Voor de navigatiesoftware in de iPad en iPhone gebruikte Apple zonder morren het populaire Google Maps, tot het bedrijf van Larry Page en Sergey Brin zich met de ontwikkeling van het mobiele besturingssysteem Android als directe concurrent opwierp. Jobs en de zijnen vonden het niet zo slim om sloten geld door te sluizen naar de tegenpartij, dus drong de ontwikkeling van een eigen navigatiesysteem zich op. En Apple kennende, zouden er geen halve maatregelen genomen worden…

C3 Technologies was dan ook de (voorlopig) laatste overname in een rijtje van drie. Eerder werden al de kaartspecialisten van Placebase en Poly9 ingelijfd. Samen werken die nu aan de geïntegreerde navigatie voor een volgende generatie Pods & Pads. En gezien de toenemende connectiviteit in auto’s, zullen die ongetwijfeld hun weg naar menig vierwieler vinden. Daarmee legt Apple dus niet alleen aartsrivaal Google, maar ook TomTom en co het vuur aan de schenen. De toekomst van navigatie ziet er spannend uit – we kunnen er als consument maar de vruchten van plukken.

[Bronnen: Jalopnik, Gizmodo & 9to5Mac]