Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Laten we er geen doekjes om winden: afgaand op jullie commentaren was de kerstspecial in India, die als proloog voor het nieuwe Top Gear-seizoen gold, meer dan een tikkeltje teleurstellend. Vooral de overmatige scripting, getelefoneerde humor en kleine rol voor de auto’s zelf konden op felle kritiek rekenen. Het lijkt wel alsof producer Andy Wilman DRIVR leest, want geen van die minpunten was terug te vinden in de eerste ‘klassieke’ aflevering van seizoen 18.

Die bestond, afgezien van het nieuws en de obligate Star in a Reasonably Priced Car, nochtans eveneens uit één lange roadtrip – in dit geval met drie supercars door Italië. Hoewel we dit soort avonturen wel vaker hebben gezien op Top Gear, bleef de kijker deze keer gespaard van de typische valkuilen. Ondanks de aanzienlijke lengte werd er amper tijd verspild aan nevenactiviteiten die niet om het rijden zelf draaiden. Zo zochten de heren de kombaan van Nardo en het circuit van Imola op, waar ze spanningen beleefden die wij zelden zo effectief vertaald hebben gezien naar het kleine scherm. Dikke pluim voor het montagewerk bij de BBC. Maar oordeel vooral zelf:

Zoals de afgelopen jaren wel vaker het geval was, bundelt het productieteam exclusieve extra’s, verwijderde scènes en behind-the-scenes footage op TopGear.com. Al moet je, eveneens naar aloude gewoonte, even zoeken voor je ze daar vindt. Om je die inspanning te besparen, hebben we de eerste drie bonusfragmenten van het huidige seizoen hieronder verzameld. Rest jullie alleen nog alles te bekijken en jullie ongezouten mening te spuien in de commentaren.

James en Jeremy stellen het nieuwe seizoen voor:

Andy Wilman over de échte reden achter het succes van Top Gear – zijn onderbroek:

Popster en modeontwerper Will.i.am op het testcircuit:

Share Button