Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

We wikken onze woorden, maar we denken dat de zwaarste storm die over de nieuwe BIV raasde stilaan is gaan liggen. Grootste punt van kritiek op de Vlaamse Regering: het vasthouden aan de CO2-uitstoot, voornamelijk ten koste van het fijnstof en stikstofoxide (NOx), waardoor Vlaanderen nog verder zou verdieselen. Kritiek gehoord, systeem aangepast, iedereen tevreden – of minder ontevreden. De hele discussie deed ons terugdenken aan een andere maatregel van enkele jaren geleden: de premie voor roetfilters.

Door die maatregel gaf de Vlaamse Regering, die de uitstoot van fijnstof wilde tegengaan, je een premie als je een roetfilter liet inbouwen op je oudere diesel, of als je een nieuwe diesel met roetfilter kocht toen die filters nog niet verplicht waren. Dat eerste was geen schot in de roos, en dat tweede vaak een extra argument om voor een zelfontbrander te kiezen. Resultaat: benzinerijders die een diesel kochten, geraakten vaak in de problemen omdat de roetfilter bij korte afstanden niet genoeg tijd kreeg om op temperatuur te komen. Daarnaast zou de filter alleen het grovere fijnstof tegenhouden, en het – schadelijkere – ultrafijne stof alsnog doorlaten.

Uit een onderzoek van de Duitse automobielvereniging ADAC blijkt nu dat direct ingespoten benzinemotoren vaak nog meer fijnstofdeeltjes uitstoten dan dieselmotoren. Dat komt doordat ze net als bij zelfontbranders bijzonder beperkte hoeveelheden brandstof niet helemaal verbranden, en die dus als fijnstof uitstoten. ADAC deed de test met een BMW 116i en een VW Golf 1.2 TSI. Het aantal fijnstofdeeltjes van de Golf lag bij koudstart drieënhalf keer hoger dan de maximaal toegelaten waarde voor een diesel volgens de Euro 5-normen, en dat van de BMW zeven keer hoger. Op de snelweg steeg dat voor de Golf naar een waarde die zes keer hoger lag dan de norm, en voor de BMW maar liefst elf keer hoger.

Bijkomend probleem: diezelfde Euro 5-normen. Die bepalen voor dieselmotoren zowel een grens voor de fijnstofmassa (PM) als voor het aantal fijnstofdeeltjes (PN), maar voor benzinemotoren is er alleen een grens voor de fijnstofmassa. Omdat het bij direct ingespoten benzinemotoren vooral om de – schadelijkere – ultrafijne deeltjes gaat, kunnen ze een hoger aantal uitstoten zonder de normen te overschrijden.

Duitse milieuorganisaties eisen daarom roetfilters bij direct ingespoten benzinemotoren, en liefst al wanneer de Euro 6-normen in 2014 in werking treden. De ADAC en de ACEA, de Europese vereniging van autofabrikanten, vragen om meer tijd. Zomaar roetfilters op de benzinemotoren schroeven zou het verbruik en de CO2-uitstoot ervan namelijk verhogen en dus de voordelen van de directe inspuiting teniet doen – en allicht ook opnieuw alleen grover fijnstof tegenhouden. Zij zien liever dat er aan de techniek van de benzinemotoren wordt gesleuteld om het aantal fijnstofdeeltjes terug te dringen. De ADAC en ACEA lijken de tijd voorlopig aan hun kant te hebben, want tegen 2014 wordt er nog geen beslissing verwacht. Wordt ongetwijfeld vervolgd dus, zeker als we nu bij de Vlaamse Regering slapende honden hebben wakker gemaakt.