Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie er in volle Genève-gekte veertien dagen tussenuit knijpt (ik pleit schuldig), mag zich bij zijn terugkeer aan wat verrassingen verwachten. De Bentley SUV is er zo een, ook al zat die er al een tijdje aan te komen. En de Lamborghini Aventador J is zeker een andere, door na zes schamele ontwikkelingsweken de schijnwerpers van de minder spectaculaire Ferrari F12berlinetta af te snoepen. Maar toch vergaan beide in het niets tegenover de Star Wars-achtige pod racer die Nissan bij de volgende 24 Uren van Le Mans inzet.

Het eerste wat opvalt aan de DeltaWing is de smalle voorkant. Een ontwerp dat je eerder op een dragster verwacht dan op een circuitracer, maar volgens bedenkers Dan Gurney & Don Panoz (beide ronkende namen in het wereldje) zit het meer dan snor met de apex-snelheden. Beter nog: hun entry voor de 24 Uren zou ergens tussen LMP1 en LMP2 moeten kwalificeren dankzij de combinatie van een laag gewicht (ongeveer de helft van de concurrentie) en een fameus gekieteld Juke-blok. Nu goed voor 300pk uit 1,6 liter geblazen longinhoud.

Niet dat het Nissan & Michelin puur om cijfers te doen is. Startnummer 0 onderstreept de experimentele status van dit vehikel, en tevens de onmogelijkheid om in de raceresultaten opgenomen te worden. Toch kan je ervan aan dat Marino Franchitti en Michael Krumm er alles aan zullen doen om het ontwikkelingsgeld in de kijker te rijden, en  – mits succes – het toekomstige ontwerp van Le Mans-bolides te bepalen naar dit voorbeeld van ontwerper Ben Bowlby. Uitkijken dus op 16 & 17 juni aanstaande, of nu al met onderstaande ontwikkelingsvideo’s.