Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

EXTRA: Onderaan dit artikel bengelt natuurlijk een vraag…

Sommige artikels zo goed dat het nog weinig zin heeft om je eigen draai eraan te geven. Het enige wat rest, is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk zielen ze onder ogen krijgen – best in originele versie en taal. De column You can’t beat a beater car van Peter Cheney voor de Canadese Globe and Mail is er zo één, met een pointe om u tegen te zeggen: “Beaters are the Untouchables of the car world, permanently consigned to the lowest automotive caste of them all.” En toch willen we er allemaal één om de vuile werkjes op te knappen…

[…] There is something to be said for a car that can carry out the multitudinous, often-ugly duties that make up the fabric of everyday existence – like picking up a load of pressure-treated fence posts, or transporting a hockey player who’s throwing up in the back seat after a bad meal and a raid on a hotel mini-bar. Or serving as a ladder.

That brings me to an automotive epiphany – the truest, most valuable form of performance is a car that lets you do things without worrying what will happen to the paint job, the upholstery, or even the body itself. In other words: you need a beater.

If you’re not familiar with the term, a beater is a car that vehicle buffs use to spare their good one. A beater gets driven in the winter. It goes on trips that involve construction materials, gravel roads and bad weather. Beaters are the Untouchables of the car world, permanently consigned to the lowest automotive caste of them all.

Some cars, like the Lada Niva and the Pontiac Firefly, are born into the beater class. Others cars sink into beater-dom, in a gradual slide from shining respectability to dented disrepute. Even the finest machine can end up as a beater – like the thrashed 1960s Aston Martin that someone used to leave parked in my neighbourhood, its paint worn through to the rusted metal, its folding sunroof gnawed by squirrels and raccoons. […] [Lees de volledige column op The Globe and Mail]

Mijn beste herinnering aan zo’n beater (is daar überhaupt een volwaardig equivalent voor in het Nederlands?) dateert van toen ik 16 was. Vriend van een vriend Steve had zijn rijbewijs al, en dook te gepasten tijde op in een bloedrode Alfa GT Junior – net als onze Pieter A. Tot die quasi onvermijdelijk in een obscure garage verdween, en hij op de allesdoener van de familie moest overschakelen.

Niet rood en nog minder Alfa kreeg die het hard te verduren; ik hoor de begrenzer tot op vandaag ratelen terwijl Steve zijn woede bekoelde op de aftandse Subaru Legacy. En toch bleef dat ding draaien, ondanks nooit gewassen en nog minder onderhouden te zijn. Kortom: de perfecte behandeling van een beater.

Interessanter nog: hebben jullie er één?
En zijn er merken die zich er beter toe lenen?

[Quotes & Photo: Peter Cheney for The Globe and Mail]