Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
[audio:https://drivr.be/wp-content/uploads/2012/03/Twin-Peaks-The-Bookhouse-Boys.mp3,https://drivr.be/wp-content/uploads/2012/03/Twin-Peaks-Audreys-Dance.mp3|autostart=yes]

Ik zit alleen in de duisternis van mijn haveloze hotelkamer – sigaret in de ene hand, single malt in de andere – wanneer me een bekend gevoel bekruipt, als een tijger zijn nietsvermoedende prooi. Een rusteloosheid, die me al meer dan eens de nachtelijke straten van de metropool heeft op gejaagd, doelloos ronddolend met niets dan de primitieve brul van een V6 als gezelschap. Wetende dat verzet zinloos is, grijp ik de sleutels en sla ik de deur hard achter me dicht.

Nissan 350Z

Buiten overvalt de rauwe geur van de industriële grootstad me als een gemaskerde gangster. In het flauwe, pulserende schijnsel van de enige werkende straatlantaarn heeft de 370Z iets dreigends, iets levends bijna. Ik streel de handgreep uit geborsteld staal, duimel de startknop en luister enkele minuten naar de sinistere symfonie die me vannacht zal begeleiden, terwijl ik mijn werkplaats in me opneem.

Nissan 350Z

Te midden van een oase van leder, alcantara en net iets te veel soft-touch plastics smeekt de schakelpook om beroering. Bij wijze van generale repetitie begeleid ik hem door alle trappen van de zware, aangenaam mechanisch aanvoelende zesbak, en weer terug. In zijn één houd ik halt, om vervolgens rustig het linkerpedaal te lossen. Haast automatisch beweegt mijn rechtervoet in tegengestelde zin, waarop 366 Newtonmeters de winterbanden achter mijn rug in lichterlaaie zetten. Om koppel zit de Z niet verlegen; om tractie des te meer, in de drassige kilte van deze late winternacht.

Nissan 350Z

Terwijl ik mij richting onbewoonde buitenwijken begeef, voer ik het tempo geleidelijk op. Als een schim glijdt de Nissan door de straten, onverstoord door de amechtige staat van het asfalt. Zijn verbeterde veercomfort en flexibele V6 geven hem twee gezichten: van zodra ik het laatste mistroostige appartementsblok passeer, transformeert de gezapige cruiser op mijn commando in een woeste driftmachine.

Nissan 350Z

Keer op keer dwing ik de naald richting rode zone, bij 7.500 snerpende omwentelingen per minuut. De neus laat zich haast vanzelf richting apex mennen, waarop de achterkant steevast een speels stapje opzij zet. Kilometers vliegen voorbij terwijl ik de door de mist priemende lichtbundels van de koplampen eindeloos achterna snel door het duistere landschap – als een ezel achter een voor zijn neus bengelende raap.

Nissan 350Z

Wanneer ik uit mijn trance ontwaak, lokt een oranje zweem in mijn ooghoek mijn blik neerwaarts. Een ronde knop, met daarop een schakelpatroon en de mysterieuze benaming ’S-Mode’. Mijn vinger is al onderweg voor ik het besef. Een spectaculair effect blijft echter uit en ik betrap mezelf op een licht gevoel van teleurstelling. Ik vertraag, schakel terug en word prompt beloond met een fikse gasstoot. En nogmaals. Las ik ooit handleidingen, dan zou ik geweten hebben dat de ‘S’ staat voor Synchro Rev Control, oftewel de enige manuele versnellingsbak met automatisch tussengas. Ik kan alleen maar constateren dat het systeem, hoewel aanvankelijk bevreemdend, feilloos lijkt te werken.

Nissan 350ZNissan 350Z

Inmiddels is het beginnen regenen; een stuifneerslag van het miezerigste soort. Aan de voet van twee monumentale koeltorens, nauwelijks zichtbaar in de nevelige nachthemel, leg ik de moegestreden V6 het zwijgen op. Hij tikt en ik geniet na, terwijl ik de ijzige lucht in stap en in mijn jaszak naar een sigaret graai.

Nissan 350Z

Met hete rook in mijn longen en mijn handen diep in mijn zakken sla ik de parelwitte gedaante naast mij gade – een specifieke koetswerkkleur voor de GT Edition, die ook donkergrijze negentienduimers en decoratieve flankstriping omvat, als verwijzing naar de Datsun 240Z van weleer. In de 3.650 euro die Nissan voor het pakket vraagt, zit ook het zwartlederen interieur en het ietwat eigenwijze navitainmentsysteem inclusief parkeercamera, die na mijn wilde rit bedolven zit onder een dikke laag smurrie.

Nissan 350Z

De brochure die ik niet gelezen heb, zou me vertellen dat de 370Z GT daarmee nog steeds maar 46.450 euro kost – een peulschil ten opzichte van een vergelijkbaar uitgeruste concurrent uit Duitsland. Wat ik wél snel zal merken, is dat rijden als een bezetene zo zijn prijs heeft: de boordcomputer schat de dorst van de atmosferische zescilinder in op 14 l/100km. So what, denk ik op de terugweg naar de verre lichtjes van de stad. Ik heb net de tijd van mijn leven gehad – en daarop staat geen prijs.

Nissan 350Z

[Tekst: Pieter Fret – Foto’s: Jeroen Peeters – Muziek: Angelo Badalamenti]

NISSAN 370Z GT EDITION

Plus Min
+ Nog aantrekkelijker dan voorheen… – … maar even dorstig

Weggecijferd

Motor 3.7 V6 atmo
Aandrijving Achterwielen
Vermogen 330 pk
Koppel 366 Nm
Gewicht 1.525 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 5,3 s
Topsnelheid 250 km/h
Gem. testverbruik 12 l/100km
CO2-uitstoot 248 g/km
Prijs 46.450 euro
Fiscale PK 19

Verdict

8 op 10