Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het einde van de paasvakantie betekent tradioneel ook de – al dan niet heelhuidse – terugkeer van de laatste groep wintersporters uit de skigebieden in Zuid-Europa. Wie nog durfde, ging wellicht met de bus, terwijl iedere rechtgeaarde DRIVR zijn stalen ros zelf naar de Alpentoppen navigeerde. De ene wagen is daar al geschikter voor dan de andere, maar geen enkele komt wat ons betreft ook maar in de buurt van de Peugeot 205 T16. Jawel, het Groep B-homologatiemodel.

De T16 lijkt misschien op een doordeweekse 205, maar heeft er zo goed als niets mee gemeen. De carrosserie werd immers nagenoeg volledig aangepast om het bredere spoor en de vierwielaandrijving te huisvesten, die hij deelt met de Groep B-bolide. Net als de centraal achterin geplaatste turbomotor overigens, al werd die voor de veiligheid begrensd tot 200 pk in plaats van de 500+ van de rallywagen. Dan nog geldt de 205 T16 als hét summum van de eighties-GTI en als rechtstreekse voorloper van o.m. de Subaru Impreza STI en Mitsubishi EVO.

Hoewel de reglementen stipuleerden dat er van elk Groep B-model 200 homologatie-exemplaren gebouwd moesten worden, gaat het gerucht dat Peugeot nooit zo veel T16’s geproduceerd heeft. Het enige bewijs, een foto van alle 200 wagens, zou zelfs flagrant vervalst geweest zijn. En dat maakt een rijdende 205 T16 vandaag even zeldzaam als een fles Château Lafite 1787 – en haast net zo kostbaar. Zo’n antiquiteit verwacht je bijgevolg in een museum, niet in Val d’Isère. Maar dat is buiten de heren van Asphalt Heritage Club gerekend. Kijk en geniet.

TIP: Klik op de eerste foto en blader dan door de beelden op volledige grootte!

[Via Asphalt Heritage Club]