Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie de moeite neemt om zich in de catalogus van Alpina te verdiepen, zal zelden of nooit echt weerwerk voor BMW’s M-divisie terugvinden. Daarvoor koop je tenslotte geen Alpina, laat staan dat het een USP is voor de autobouwer uit Buchloe. Met de tot 99 exemplaren gelimiteerde B3 GT3 komt daar echter verandering in. Want niet alleen deelt die 3-Reeks kennis en onderdelen met de GT3-racedivisie, ook straalt het geheel een al sportiviteit uit – tot en met de uitdagende kleurstelling van de B6 GT3 toe.

Als basis vertrekken de Duitsers van de standaard B3 S Bi-Turbo zes-in-lijn. Een door Akropovic hertekend uitlaatsysteem (met o.a. titanium einddempers) is goed voor een gewichtsreductie van 11kg en 8pk extra , waarmee het totaal uitkomt op 408pk bij 6000tpm en 540Nm koppel bij 4500tpm. Daarmee sprint de B3 GT3 in 4,5s naar de 100km/h en door naar een onbegrensde top van 300km/h. Gelukkig krijgen ook de remmen een forse upgrade met high-performance 380 x 35mm schijven vooraan en 355 x 32mm achteraan. Verder schitteren integraal instelbare veren en dempers met daaronder specifiek gesmede en ultralichte velgen (-10kg) op Michelin Pilot Sport 2-banden maatje 245/35 ZR19 voor en 265/35 ZR19 achter. Wie bovendien af en toe het circuit opzoekt, kan optioneel dienst doen op Michelin Pilot Sport Cups+ – weliswaar straatlegaal maar volgens Alpina niet echt aangeraden voor straatgebruik.

Een specifiek aero-pack rondom zorgt verder voor de nodige downforce – tot aan een M3 GTS-achtige verstelbare achterspoiler toe. Een klein unicum voor Alpina, dat de sectie downforce meestal ongemoeid laat. Het toont met andere woorden dat het ze ditmaal menens is. Alle ingrepen samen brengen het leeggewicht op 1.535kg of zo’n 70kg minder dan de BMW op de weegschaal zet. Wel typisch is dan weer de keuze voor een ZF 6-traps Switchtronic automaat; aangepaste verzetten en een update van de elektronica voor snellere schakelgangen zorgen volgens Alpina voor de extra beleving, maar het blijft niettemin aanvoelen als vloeken in de kerk.

Prijzen voor de rijkelijk uitgeruste B3 GT3 starten bij 89.899 euro. Standaard kan je kiezen tussen Saffier zwart of Alpine wit met een premium van 2.180 euro voor het typisch Alpina-blauw. Wie de gewaagde GT3-wrap wil, trekt maar liefst 5.580 euro extra uit zijn portefeuille. Al blijft het in vergelijking met de intussen uitverkochte M3 GT3 een absoluut koopje.

[Meer info: Alpina]