Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Interessante – zij het oersaai gepresenteerde – discussie op het Youtubekanaal van Drive vorige week: wat is de leukste trage auto om snel mee te rijden? De vraag lijkt eenvoudiger dan ze is, vooral als je er – zoals onze Amerikaanse vrienden – sportwagens als de Subaru BRZ/Toyota GT-86 bij betrekt. Want hoewel dat duo verantwoordelijk is voor de recente opflakkering van de discussie rond rijplezier aan lage snelheid, valt het met 0-100 in 7,6s bezwaarlijk traag te noemen. Wat dan wel?

Laten we er een uitdaging van maken en de grens vastleggen op 10 seconden. Écht traag dus, zeker naar moderne normen. Als je die schil van snelheid volledig weghaalt en toch rijplezier overhoudt, dan weet je dat de basis echt goed in elkaar zit.

Voorbeelden uit mijn eigen geschiedenis? Mijn eerste wagen, een Smart Roadster Coupé, was misschien wel dé moderne belichaming van deze filosofie. Hebben we het over wagens die vandaag verkrijgbaar zijn, dan mag de Suzuki Swift 1.2 zich er zonder blozen naast parkeren. En vorige week nog was ik bijzonder aangenaam verrast door het vinnige karakter van een Nissan Micra 1.2, die ik toevallig als vervangwagen meekreeg.

Kennen jullie nog outsiders? Trage beestjes – jong of oud – die pas uitblinken wanneer je ze bij hun nekvel grijpt? Shoot!

Share Button