Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Noch Schumi, noch Vettel starten vanop pole voor hun thuispubliek aangezien Fernando Alonso Italië (opnieuw) bovenaan zette met een fabelachtige regendans. De Ferrari-coureur zag er tijdens de hele kwalificatiesessie voor de GP van Duitsland sterk uit, maar in de natste omstandigheden bleek hij op zijn best. Zo hield hij zijn eigen steigerende paard kort om twee rode stieren te temmen.

Zowel in Q1 als in Q2 was het racen om de (ergste) regen voor te zijn. In het eerste deel ging het hele veld meteen van acquit om maar een tijd in de zak te hebben. Want als het regent op Hockenheim, dan regent het door zoals we aan het eind van de vrije zaterdagtraining merkten. Sterker nog: in de pauze tussen Q1 en Q2 hoorden we het al stevig donderen, waarna de spetters gauw veranderden in een monotone ruis tegen het tentzeil van de GP2-hospitalityruimte vanwaar jullie verslaggever – samen met de junioren en hun teamleden – toekeek hoe de grote jongens het deden.

In een hectische Q1-sessie (waarin zelfs de glorieuze winnaar van de vorige GP even op de wip zat) was het uiteindelijk toch weer Jean-Eric Vergne die aan het kortste eind trok. Aan het slot zat hij machteloos in de pits, toekijkend hoe Michael Schumacher – ook bijna zoals gewoonlijk – met de hakken over de sloot Q2 haalde. In het ‘B-kampioenschap’ viel Charles Pic opnieuw op door Timo Glock te verslaan.

Heldenpogingen

Maar toen dus die regen in Q2. Daarin moest het veld het van het de eerste runs op de intermediates hebben – op een baan die nog niet helemaal doorweekt was. Eerst zette Schumacher de toon, gevolgd door Vettel waarna Hamilton definitief de snelste tijd op de klokken zette. Intussen regende het zo gestaag door (onze tent begon zelfs te lekken) dat er in de pits full wets op moesten en iedere kans op verbetering verkeken was.

Met heldenallures, balancerend op het randje van de grip die de inters nog boden, reden Webber en de Force India’s zich nog de toptien binnen. Maar voor de Saubers en de Toro Rosso’s – gisteren nog zo sterk in de regen – was het afgelopen. Ook Senna en Massa behoorden tot de usual suspects die Q3 misliepen. Het grootste slachtoffer van Q2 was echter Nico Rosberg, die door een belabberde ronde op de inters de boot miste en daardoor op een 17e plaats bleef steken.

Waar Waterfestival

Tot slot restte ons nog het waterfestival van Q3. Hoe zou die sessie aflopen nadat zelfs de full wets aan het eind van Q2 verschillende auto’s niet meer op de baan konden houden? Net toen we ons dat afvroegen, nam de zondvloed af tot het weer individuele spatjes op het asfalt werden. Het gevolg: tien minuten lang blijven rijden op regenbanden (alleen Button gokte halverwege op intermediates) om de tijden steeds verder omlaag zien te duikelen. Hamilton nam het voortouw, daarna ging Vettel harder, totdat Mark Webber na twee mislukte rondes – een keer door een stuurfout, daarna door een blokkade door Maldonado – de macht greep.

Rode Volbloed bedwongen

Vettel zette zich nog wel boven Webber, maar dat gebeurde pas nadat Fernando Alonso met een machtig rondje een groot verschil had gepakt. De Spaanse stierentemmer was de enige die vervolgens zijn eigen tijd wist te verbeteren, om het nog even flink in te peperen bij de concurrentie. Een paardentemmer bleek de man uit Oviedo trouwens ook, want het was prachtig om te zien hoe Alonso zijn steigerende volbloed bedwong om aan een tijd te komen die alleen hijzelf nog kon overtroeven.

Achter de topdrie reed Schumacher naar een sterke vierde tijd – gevolgd door zijn jonge landgenoot Hülkenberg, Pastor Maldonado en Jenson Button. Die schuiven allemaal een plaatsje op omdat Webber vijf plaatsen wordt teruggezet vanwege een bakwissel. Maar liefst vier coureurs hebben dit weekend trouwens te maken met grid penalties. Grote tegenvaller was Lewis Hamilton, in Q2 nog het snelste; hij start vandaag als zevende.

GP Duitsland, Hockenheim, kwalificatie, 21 juli 2012

1e rij
Fernando Alono (Ferrari F2012) – 1’40”621 – Q3
Sebastian Vettel (Red Bull-Renault RB8) – 1’41”026 – Q3
2e rij
Michael Schumacher (Mercedes W03) – 1’42”459 – Q3
Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes VJM05) – 1’43”501 – Q3
3e rij
Pastor Maldonado (Williams-Renault FW34) – 1’43”950 – Q3
Jenson Button (McLaren-Mercedes MP4-27) – 1’44”113 – Q3
4e rij
Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes MP4-27) – 1’44”186 – Q3
Mark Webber (Red Bull-Renault RB8) – 1’41”496 – Q3 **
5e rij
Paul di Resta (Force India-Mercedes VJM05) – 1’44”889 – Q3
Kimi Raikkonen (Lotus-Renault E20) – 1’45”811 – Q3
6e rij
Daniel Ricciardo (Toro Rosso-Ferrari STR7) – 1’39”789 – Q2
Sergio Pérez (Sauber-Ferrari C31) – 1’39”933 – Q2
7e rij
Felipe Massa (Ferrari F2012) – 1’40”212 – Q2
Bruno Senna (Williams-Renault FW34) – 1’40”752 – Q2
8e rij
Nico Rosberg (Mercedes W03) – 1’41”551 – Q2
Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Ferrari STR7) – 1’16”741 – Q1
9e rij
Heikki Kovalainen (Caterham-Renault CT01) – 1’17”620 – Q1
Vitaly Petrov (Caterham-Renault CT01) – 1’18”531 – Q1
10e rij
Charles Pic (Marussia-Cosworth MR01) – 1’19”220 – Q1
Romain Grosjean (Lotus-Renault E20) – 1’40”574 – Q2 **
11e rij
Timo Glock (Marussia-Cosworth MR01) – 1’19”291 – Q1
Pedro de la Rosa (HRT-Cosworth F112) – 1’19”912 – Q1
12e rij
Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari C31) – 1’39”985 – Q2 ***
Narain Karthikeyan (HRT-Cosworth F112) – 1’20”230 – Q1

** 5 plaatsen teruggezet
*** 10 plaatsen teruggezet

[Dit artikel verscheen ook op Driving-Fun]