Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Lewis Hamilton heeft de Hungaroring voorlopig op zak. Hij was niet alleen onbedreigd de snelste tijdens de vrije trainingen, ook in de kwalificatie voor de GP van Hongarije kwam er niemand bij hem in de buurt. Het gemak waarmee hij in elk kwalificatiepart naar de snelste tijd reed, doet het ergste vrezen voor zijn tegenstanders in de race…

Op Hockenheim kwamen de verbeteringen die McLaren aan zijn auto had doorgevoerd alleen tot uiting bij een herboren Jenson Button. Lewis Hamilton kon door zijn vroege lekke band geen vuist maken, maar dat wilde niet zeggen dat hij niet van de vernieuwde MP4-27 genoot. De manier waarop hij – weliswaar met een ronde achterstand – met de koplopers in het algemeen en Sebastian Vettel in het bijzonder speelde, sprak boekdelen. Maar dit weekend op de Hungaroring komt het tot nu toe wél allemaal uit. Gisteren stond de naam van Hamilton al twee keer bovenaan in de twee vrije trainingen, vandaag was de Brit de snelste in Q1, Q2 én Q3. Schijnbaar moeiteloos.

Koppen rollen in Q2

Q1 was overigens minder spannend dan het leek. Toro Rosso is na zijn sterke seizoensopening flink weggezakt, en levert nu al maanden een auto die vanaf de achttiende positie start. Dus toen Jean-Eric Vergne met zes minuten te gaan een ijzersterk rondje neerzette (waar Daniel Ricciardo een dikke halve seconde vandaan bleef), had dat voor de meeste teams een teken moeten zijn dat de Australiër uit de boot zou vallen. Toch liet de knappe tijd van Vergne iedereen flink schrikken. Op Hamilton – die zijn snelste tijd van Q1 op de harde banden zette – en de Lotussen na ging iedereen naar buiten. De Ferrari’s verspeelden een setje softs, net als Jenson Button. Zelfs de Red Bulls gingen opnieuw naar buiten, hoewel het team uit Milton Keynes wel op tijd in de gaten had dat Ricciardo geen bedreiging meer was, en de auto’s na hun out-lap weer naar binnen haalde.

Dan was Q2 een stuk spectaculairder. Heel wat koppen rolden er, en dan vooral bij Mercedes. Michael Schumacher kwam niet verder dan de 17e plaats, terwijl ook Rosberg kansloos was met een 13e tijd. Het tempo van de twee Williamsen – Bruno Senna kan dit weekend Maldonado eindelijk eens bijhouden – en de recente kwalificatievorm van Nico Hülkenberg maakte het nog lastiger voor de favorieten. Mark Webber was uiteindelijk degene die daarvan de gevolgen onder ogen moest zien; na zijn eerste run in Q2 stond hij nog derde, maar in zijn tweede run kreeg hij het twee rondjes achtereen niet voor elkaar.

Alleen Grosjean komt in de Buurt

Q3 kwam vervolgens langzaam op gang, en gauw bleek dat de meeste teams voor maar één run gingen. De openingsminuten kregen daardoor weinig smaak, ook doordat de McLarens en Lotussen zoutloze tijden neerzetten – Hamilton trouwens als gevolg van een fout in de eerste sector. In zijn tweede run zette de Brit dat recht met een tijd die al goed genoeg voor pole zou blijken. Vettel kwam in zijn ene rondje op twee tienden, de Ferrari’s hinkten nog verder achterop. Massa presteerde daarbij uitstekend, door binnen een tiende van zijn kopman te blijven. Voor de WK-leider ziet het weekend eruit alsof hij aan schadebeperking moet doen; Alonso’s geluk is dat zijn naaste rivaal Mark Webber al helemaal naast de pot pist met een elfde startplaats.

Toen Hamilton nog eens écht aanzette, produceerde hij een snelste tijd bijna een halve seconde flukser dan die van Vettel. Alleen Romain Grosjean – wie anders in de kwalificatie? – wist zich nog tussen Hamilton en Vettel te wurmen, al bedroeg diens achterstand op Hamilton ook vier tienden. Als de McLaren-coureur morgen de start niet rateert, moet zijn tweede overwinning van het seizoen binnen handbereik zijn.

GP Hongarije, Hungaroring, kwalificatie, 28 juli 2012

1e rij
Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes MP4-27) – 1’20”953 – Q3
Romain Grosjean (Lotus-Renault E20) – 1’21”366 – Q3
2e rij
Sebastian Vettel (Red Bull-Renault RB8) – 1’21”416 – Q3
Jenson Button (McLaren-Mercedes MP4-27) – 1’21”583 – Q3
3e rij
Kimi Räikkönen (Lotus-Renault E20) – 1’21”730 – Q3
Fernando Alonso (Ferrari F2012) – 1’21”844 – Q3
4e rij
Felipe Massa (Ferrari F2012) – 1’21”900 – Q3
Pastor Maldonado (Williams-Renault FW34) – 1’21”939 – Q3
5e rij
Bruno Senna (Williams-Renault FW34) – 1’22”343 – Q3
Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes VJM05) – 1’22”847 – Q3
6e rij
Mark Webber (Red Bull-Renault RB8) – 1’21”715 – Q2
Paul di Resta (Force India-Mercedes VJM05) – 1’21”813 – Q2
7e rij
Nico Rosberg (Mercedes W03) – 1’21”895 – Q2
Sergio Pérez (Sauber-Ferrari C31) – 1’21”895 – Q2
8e rij
Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari C31) – 1’22”300 – Q2
Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Ferrari STR7) – 1’22”380 – Q2
9e rij
Michael Schumacher (Mercedes W03) – 1’22”723 – Q2
Daniel Ricciardo (Toro Rosso-Ferrari STR7) – 1’23”250 – Q1
10e rij
Heikki Kovalainen (Caterham-Renault CT01) – 1’23”576 – Q1
Vitaly Petrov (Caterham-Renault CT01) – 1’24”167 – Q1
11e rij
Charles Pic (Marussia-Cosworth MR01) – 1’25”244 – Q1
Timo Glock (Marussia-Cosworth MR01) – 1’25”476 – Q1
12e rij
Pedro de la Rosa (HRT-Cosworth F112) – 1’25”916 – Q1
Narain Karthikeyan (HRT-Cosworth F112) – 1’26”178 – Q1

[Dit verslag verscheen ook op Driving-Fun.com]