Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

OPGELET: Aan deze gastbijdrage hangt een disclaimer vast!

Auto’s aan de man brengen, het wordt hoe langer hoe meer een hondenstiel. Niet alleen dienen er tegenwoordig een dozijn touchscreens in gehangen te worden vooraleer de jeugd nog maar opkijkt, ook blijft alles met minder dan een A+++-label langer dan verwacht in de showroom staan. Om de verkoop van nieuw blik wat meer schwung te geven, volstaat sponsoring van de lokale voetbalploeg niet meer. Product placement op zowel het grote als het minder grote scherm is tegenwoordig een kunst op zich.

Wellicht het bekendste voorbeeld hiervan is James Bond. De Engelse ladykiller beseft maar al te goed dat een Polo Bluemotion nefast zou zijn voor zijn mojo. Geheel in lijn met de uitgesproken Britishness van zijn personage, kiest Mr. Bond quasi steevast voor een renpaard uit de Aston Martin-stal. In den beginne was de DB5 de logische keuze van de producer. Toen rond 2006 echter Casino Royale in de zalen verscheen, had (toenmalig) moederbedrijf Ford een kans geroken om zowel de nagelnieuwe DBS als de iets bescheidener Ford Mondeo in de spotlights te plaatsen. Naar verluidt zou het de Blue Oval een slordige 14 miljoen dollar voor drie minuten schermtijd gekost hebben. Een geheim agent met een leasewagen, wie had dat gedacht?

Niet enkel Ford zou nieuwe modellen via het witte doek aan het publiek demonstreren. In 1997 presenteerde Mercedes-Benz de ML door hem binnen te smokkelen op de set van Jurassic Park II. Toen een van de allereerste SUV’s, en bovendien niet in de Heimat gebouwd. Helaas kon Das Haus de acte-de-presence niet onmiddellijk verzilveren. De grote massa begreep het concept 4×4-stadswagen niet, en de Amerikaanse bouwkwaliteit overtuigde niet helemaal. Pas na enkele jaren trok de verkoop aan, en intussen rijdt zelfs de paus er eentje (inclusief serre achterop). Mercedes gebruikte het truukje later opnieuw door de GLK aan de makers van Sex & The City uit te lenen. Om de beoogde vrouwelijkere doelgroep aan te spreken hadden dino’s hier hun effect gemist…

Iets succesvoller legde Audi het aan boord. Eind jaren negentig kreeg een donkergroene S8 in Ronin een uitgebreide cameo toebedeeld, en werd daarmee prompt één van de coolste moderne filmwagens ooit. In het nieuwe millennium zagen we de RSQ-concept in I, Robot. Officieel een ‘toekomstvisie op mobiliteit binnen dertig jaar’, officieus een opwarmer voor de R8 die twee jaar later zou volgen. Naar verluidt wordt Audi ook meermaals vermeldt in het uiterst populaire boek 50 tinten grijs, ditmaal zonder er zelf om te vragen. De verkopen ondervinden er echter weinig hinder van, integendeel.

De Derde Duitsers van BMW kon niet achterblijven. Na eerder een Z3, Z8 en een 750iL aan 007 te slijten, kaapten ze de hoofdrol weg in de remake van The Italian Job. Niet de prestaties van Charlise Theron of Mark Wahlberg, maar de capriolen van de gebruikte New Minis zijn eenieder bijgebleven. Cynici noemen het dan ook eerder een langgerekte reclamespot eerder dan hoogstaande cinema.

Een misschien wat minder subtiel voorbeeld is een recente episode van Breaking Bad. Hier zien we de huisvader/chemieleraar/drugsbaron Walter White plots de oprit oprijden in een splinternieuwe Chrysler 300C. Als bij wonder zien we diens zoon in het volgende shot arriveren in een muscle car uit dezelfde stal… Zonder duidelijk aanwijsbare reden staan Walter en zoon daarna te revven op de oprit, inclusief goedkope dubstep. De charmant lelijke Pontiac Aztek die hij erop inruilde, had misschien zelfs wat meer karakter.

Nu hoeven we niet per sé naar Hollywood te reizen om automobiele sluikreclame op tv te zien. Op de één of andere manier kan ik me bij commissaris Witse enkel een Toyota of Lexus voorstellen… Vreemd.