Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

OPGELET: Aan deze gastbijdrage hangt een disclaimer vast!

“Een goed stuur” – een van de sleutelcomponenten van een vertrouwenwekkende, bevredigende DRIVR’s car. Vraag maar aan ene J. Trulli, die tijdens het F1-seizoen 2011 niet echt vrede vond met de stuurbekrachtiging van zijn T128, met alle gevolgen van dien. Het is tenslotte één van de drie hardpoints waar je als rijder fysiek contact mee hebt, naast de zetel en, in mindere mate, het vierde pedaal.

De theorie luidt dat je de feedback van de voortrein voelt via het stuur, en van de achterkant via je… you guessed it. Handen netjes op kwart voor drie, het stuur zachtjes omvatten zonder te knijpen en aan de buitenbochtkant duwen bij het insturen, zo heb je maximaal profijt van wat je stuur je wil vertellen. Toch blijkt niet iedereen even gevoelig voor dit stukje interface. Mijnheer H. Kovalainen had bijvoorbeeld niets te klagen over het stuur van diezelfde T128. Althans niet en pleine publique.

Een onbekrachtigd stuur is, onbezoedeld door enige interferentie van een secundair systeem, normaal gezien de Heilige Graal wat feedback betreft. Wie ooit het stuur heeft mogen proberen van een Elise of Exige met een correcte geometrie, weet waarover ik spreek: je dénkt nog maar aan insturen, intuïtief druk je de eerste millimeters rotatie en dadelijk krijg je een solide, glasheldere respons, als waren de contactvlakjes van de banden rechtstreeks met je zenuwstelsel verbonden. Bij het verdere insturen en daarna bij constante radius wordt het stuur lineair zwaarder, als het spannen van een strak afgestelde boog. Enkele kleine trillingen en een zacht ontspannen wijzen erop dat zo stilletjes aan welletjes wordt voor de voortrein: gelieve licht van het gas te gaan, of de stuurhoek wat te openen! Ben je niet aan het draaien, trilt het stuur zacht maar hoogfrequent mee met de allerfijnste textuur en rimpelingen van het asfalt.

Een Elise weegt natuurlijk bijna niets. Bij een hoger wagengewicht, bredere banden, voorwielaandrijving of specifieke geometrieën van de stuurinrichting dringt er zich een bekrachtiging op, zodat je je al sturend en manoeuvrerend niet de pleuris sleurt. Tot voor kort was het meest aangewezen en/of gebruikte systeem een hydraulisch-mechanische stuurbekrachtiging – voor een DRIVR liefst met een rechtstreekse verbinding tussen wielen en stuur. Om erg kort door de bocht te gaan: dit systeem versterkt de stuurbeweging met een hydraulische pomp. Die wordt constant aangedreven door de motor, terwijl de hydraulische assistentie een oneindig fijne korrelgrootte in de textuur van de stuurbeweging impliceert. Daardoor kan zo’n servo, mits correcte afstelling, een geloofwaardig gewicht, alertheid en precisie aan de dag leggen. Je boet alleen in qua directheid en stuurgevoel, omdat de kleinste subtiliteiten wegbekrachtigd worden.

Nu is in een tijd van algehele optimalisatie van energieverbruik een permanent aangedreven onderdeel een parasiet die constant ligt te knagen aan je fossiele brandstofvoorraad, terwijl dit eigenlijk niet meer hoeft. Enter EPAS (Electric Power-Assisted Steering), oftewel elektromechanische stuurbekrachtiging. Een elektromotor is lichter, véél eenvoudiger qua hardware en hoeft enkel vermogen te krijgen wanneer er daadwerkelijk gestuurd wordt. Het lijkt dus geheel logisch om de complexe zooi van het hydraulische systeem (pomp, vloeistof, aandrijving en slangenwinkel) buiten te gooien ten voordele van Volts. Als producent heb je daardoor meer vrijheid bij het instellen van het systeem voor verschillende types wagens in je gamma. Niets dan voordelen zo lijkt het, één en al vooruitgang. De toekomst lonkt!

Ook bij Porsche ziet men de toekomst aanrollen, en heeft de 911 (991) en de Boxster (981) uitgerust met elektromechanische stuur bekrachtiging. En niet alleen uit oogpunt van efficiëntie. Bij elektrische of hybride wagens is een permanente, hydraulische bekrachtiging immers gewoonweg onmogelijk! Daarmee geeft Stuttgart natuurlijk aan wat de toekomst verder in petto heeft voor de meest iconische sportwagen aller tijden.

Hun keuze heeft al heel wat stof doen opwaaien onder de schrijvende pers. Opvallend genoeg wordt de invloed van het nieuwe stuursysteem vaak geminimaliseerd – slechts een klein schoonheidsvlekje op een voor de rest schitterend tableau van rijgenoegens. Toen ik dus, na het lezen van deze geruststellende woorden, zelf de 981 Boxster aan de tand kon voelen, was ik niet helemaal voorbereid op wat volgde. Het EPAS-systeem voelde, naar mijn smaak, synthetisch, afstandelijk, licht en inconsistent aan. Dan heb je maar weinig aan de gebleven precisie van de stuurinrichting.

Het effect hiervan is voor mij enerzijds een verlies aan vertrouwen bij het insturen in lagegripsituaties (nat, vettig wegdek). Op die cruciale momenten krijg je weinig tot geen feedback van de wagen. Je inzet zinkt bijgevolg onder vriespunt, the fun has left the building. Anderzijds leidde het gevoelloze stuur ook tot een ongekende onverschilligheid bij het rijden. Na ongeveer twee minuten in de testrit voelde ik een sleur bij het besturen van de wagen, één van pure verveling. Maar ook één van belediging: los van de noodzaak (lees: de hete adem van Europa) om voertuigen zuiniger te maken, acht men bij Porsche blijkbaar dat het cliënteel hen hierin zal volgen. Bij andere merken klopt dat allicht, maar toch niet bij Porsche? Stel je voor dat de volgende GT3 ook wordt uitgerust met dit systeem! Plots kon ik me de gevoelens van de ongetwijfeld erg gefrustreerde heer Trulli voorstellen, alleen in zijn T128, met enkel de herinnering aan een goed stuur als zijn co-piloot.