Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Jenson Button heeft zijn tweede zege van het seizoen binnen, maar achter de versnellingsbak van de ongenaakbare Brit vond het werkelijke drama van de GP van België plaats. Romain Grosjean zette in de eerste aanloop naar La Source een flikflak van auto’s in gang die Alonso en Hamilton de race kostte. Sebastian Vettel profiteerde.

Al zou je dat na de eerste ronde niet gezegd hebben: de Duitser startte slecht en moest de chaos rondom de crashende Grosjean ontwijken, waardoor hij initieel nog een plaatsje verloor ten opzichte van zijn magere startpositie. Dat bleek uiteindelijk wel zijn redding, want behalve Button en Räikkönen was iedereen in de top – ook de pitstartende Maldonado – betrokken bij de schrikwekkende carambole, die uiteraard de safety car naar buiten bracht. Grootste slachtoffers van hun goede kwalificatievorm waren de Sauber-coureurs die er midden in terechtkwamen; voor Pérez was het meteen afgelopen, Kobayashi liep zo veel schade op dat hij naar binnen moest. Race over.

Nog groter was de schade – zowel letterlijk als qua titelkansen – voor Fernando Alonso en Lewis Hamilton. De Spanjaard bleef van de schrik zelfs even in zijn Ferrari zitten, terwijl Hamilton woest op Grosjean afstapte. Na afloop oordeelden de stewards dat het ongeluk de Fransman inderdaad was aan te rekenen. Ze schorsten hem voor de volgende race op Monza, zodat de Belgische fans zich mogen opmaken voor de terugkeer van Jérôme D’Ambrosio.

Fantastische Duels

Toen de tweede reeks pitstops achter de rug was, werd duidelijk wat voor een gat Vettel had geslagen op de tweestoppers (exclusief Button) – al leverden die inmiddels wel het grootste kijkplezier. De meeste aandacht ging naar het duel tussen Schumacher en Räikkönen voor de derde plaats. Kimi pakte Michael eerst Vettel-wise bij de Bus-Stop, maar Schumi ging op de Kemmel met DRS weer aan de Fin voorbij – terwijl Hülkenberg en Webber daar vlak achter ook met elkaar in de clinch lagen. Met zijn extreem hoge topsnelheid bleef Schumacher voor, maar de Duitser had niet gerekend op de ijskoude actie van The Iceman, buitenom in Eau Rouge!

Daarna was het Schumacher’s jonge landgenoot Hülkenberg die met bijna evenveel bravoure de Mercedes buiten in La Source passeerde, maar ook nu gaf DRS Schumacher een tweede kans. Bij de Bus-Stop deed de Hulk het nog eens, maar het was niet eens nodig, want Schumacher moest nog een keer naar binnen. Het inhalen was echter nog niet klaar, want nu ging Massa het duel aan met Webber – mét succes. Daar weer iets achter reden Vergne en Ricciardo gezamenlijk Rosberg voorbij, en daarna Senna, naar dubbele punten voor Toro Rosso.

Alonso weer binnen bereik

Vooraan zette Button zijn eerste pole sinds 2009 om in een overwinning die zo gemakkelijk was dat de tv-kijker hem nauwelijks in beeld had gekregen. Kortom: een ware ommekeer. Vettel was spekkoper met een tweede plaats waarmee hij volgende week op Monza Alonso’s naaste rivaal is, met 24 punten achterstand – net een puntje minder dan een overwinning waard is. Räikkönen reed naar een verdiende derde plaats, terwijl Nico Hülkenberg een voortreffelijk optreden afsloot met een mooie vierde plaats.

En dan hebben we het nog niet eens over de crash van Karthikeyan gehad – een los wiel – en de race van twaalf ambachten en dertien ongelukken van Heikki Kovalainen die tiende lag na de startchaos, maar vervolgens door eigen fouten én een ‘unsafe release‘ door zijn team tijdens een pitstops zelfs door de Marussia’s werd verslagen. Zo leverde Spa onder stralende zon een waar spektakelstuk op dat zijn gelijke niet gauw zal kennen.

GP België, Spa-Francorchamps, 2 september 2012

1 – Jenson Button (McLaren-Mercedes MP4-27) – 44 giri in 1.29’08″530
2 – Sebastian Vettel (Red Bull-Renault RB8) – 13″624
3 – Kimi Räikkönen (Lotus E20-Renault) – 25″334
4 – Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes VJM05) – 27″843
5 – Felipe Massa (Ferrari F2012) – 29″845
6 – Mark Webber (Red Bull-Renault RB8) – 31″244
7 – Michael Schumacher (Mercedes MGP W03) – 53″374
8 – Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Ferrari STR7) – 58″865
9 – Daniel Ricciardo (Toro Rosso-Ferrari STR7) – 1’02″982
10 – Paul di Resta (Force India-Mercedes VJM05) – 1’03″783
11 – Nico Rosberg (Mercedes W03) – 1’05″111
12 – Bruno Senna (Williams-Renault FW34) – 1’11″529
13 – Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari C31) – 1’56″119
14 – Vitaly Petrov (Caterham-Renault CT01) – 1 ronde
15 – Timo Glock (Marussia-Cosworth MR01) – 1 ronde
16 – Charles Pic (Marussia-Cosworth MR01) – 1 ronde
17 – Heikki Kovalainen (Caterham-Renault CT01) – 1 ronde
18 – Pedro de la Rosa (HRT-Cosworth F112) – 1 ronde

Snelste ronde: Bruno Senna, 1’52″822

Uitgevallen
30e ronde – Narain Karthikeyan
5e ronde – Pastor Maldonado
0 ronden – Sergio Pérez
0 ronden – Fernando Alonso
0 ronden – Lewis Hamilton
0 ronden – Romain Grosjean

WK coureurs
1.Alonso 164; 2.Vettel 140; 3.Webber 132; 4.Räikkönen 131; 5.Hamilton 117; 6.Button 101; 7.Rosberg 77; 8.Grosjean 76; 9.Pérez 47; 10.Schumacher 35; 11.Massa 35; 12.Kobayashi 33; 13.Hülkenberg 31; 14.Maldonado 29; 15.Di Resta 28; 16.Senna 24; 17.Vergne 8; 18.Ricciardo 4.

WK constructeurs
1.Red Bull-Renault 272; 2.McLaren-Mercedes 218; 3.Lotus-Renault 207; 4.Ferrari 199; 5.Mercedes 112; 6.Sauber-Ferrari 80; 7.Force India-Mercedes 59; 8.Williams-Renault 53; 9.Toro Rosso-Ferrari 12.

[Dit verslag verscheen ook op Driving-Fun]

Share Button