Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

OPGELET: Aan deze gastbijdrage hangt een disclaimer vast!

Cannes, juni 2012. Op het Cannes Lions festival (hét internationale festival van de reclame, nvdr.) werd dit jaar een nieuwe categorie in het leven geroepen, namelijk die van ‘Branded content & Entertainment’. Die nieuwe rubriek dient om de opkomst van content gemaakt door merken ook te kunnen belonen tussen alle andere vormen van communicatie & reclame. Gaat er al een belletje rinkelen?

Cannes, april 2001. BMW lanceert Ambush op het Cannes Filmfestival. Een kortfilm geregisseerd door John Frankenheimer met Clive Owen (The Driver) in de hoofdrol. Clive Owen rijdt met een BMW, maar verder heeft de film – die net geen acht minuten duurt – helemaal geen vergelijk met autoreclame zoals we die gewoon zijn op televisie. De film wordt naast de lancering in Cannes ook enkel online getoond op een speciaal daarvoor gemaakte website. En toch is het reclame, branded content avant là lettre zeg maar.

Daar bleef het ook niet bij. In totaal werden er acht films gemaakt (in 2001 en 2002), steeds met verschillende miniscenarios die telkens een bepaald aspect van de gebruikte BMW belichtten. En telkens is Clive Owen iemand zijn driver. De regisseurs zijn steeds andere mensen, waaronder veel grote namen zoals Ang Lee (bekend van Crouching Tiger, Hidden Dragon en The Hulk) en Guy Ritchie (Sherlock Holmes en Snatch).

In totaal werden alle filmps samen meer dan 100 miljoen keer bekeken online (vergeet niet dat bij de lancering Youtube nog niet eens bestond) en moest je er destijds heel snel bij zijn toen BMW de serie uitbracht op DVD om via de dealers te verdelen. En misschien nog belangrijker is dat BMW in 2001 voor 11% meer auto’s wist te verkopen dan het jaar voordien.

Het minste wat je van The Hire kan zeggen, is dat BMW hiermee de de lat qua autoreclame op een veel hoger niveau heeft gelegd. En Fallon (het agency achter de reclame) kreeg er in 2002 op de Cannes Lions een Grand Prix voor, de hoogste beloning die je kan krijgen zeg maar. Terecht. Geniet er (nog) maar (eens) van.

Hieronder heb je alle 8 films in volgorde: