Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Drie weken in de true unbridled spirit of the West hebben me geleerd dat Amerikanen hun autogeschiedenis als clichés omarmen. Koopt John met de pet geen suv? Dan staat er vast wel een Challenger, Camaro of Mustang op z’n driveway. Voor ik volledig in Astrid Bryan-taal verval, nog even dit: die laatste staat op het punt ingrijpend gewijzigd te worden met het oog op… de Europese markt.

Pony cars zijn in de VS al enkele jaren terug van weggeweest. Deed de fastback-knipoog in de Mustang uit 2005 z’n banalere 90s-voorganger ogenblikkelijk vergeten, dan konden motown-concurrenten Dodge en Chevrolet met hun Challenger en Camaro niet achterblijven. Het recept: tweedeurs met lange motorkap, sportieve retrolijn en lage prijs. Emissienormen, een hoger verbruik en eenvoudigere architectuur – en daardoor minder gunstige concurrentiepositie tegenover de Europese constructeurs – deden de Amerikanen besluiten om hun big block power officieel aan hun kant van de oceaan te houden, ondanks hun in verhouding goedkope prijs. Alleen Chevrolet voert de Camaro sinds dit jaar officieel in.

In 2014 zou daar de Mustang bijkomen, aldus Car & Driver, al ziet het blad de Ford ingrijpend gewijzigd. Volledig in lijn met de globale strategie van de Blauwe Ovaal zou de nieuwe Mustang namelijk zowel op de Amerikaanse als de Europese klanten mikken. En dat betekent dat de Mustang zal moeten voldoen aan de Europese verwachtingen van een moderne DRIVR: een compacter onderstel met kortere wielbasis, geen starre achteras maar een multilink, en naast de atmosferische zes- en achtcilinders toch een substitute for cubic inches in de vorm van een EcoBoost-zescilinder. De grootste veranderingen zullen echter in het koetswerk zitten. Dat zou namelijk heel wat meekrijgen van de Evos, de designstudie die Ford vorig jaar in Frankfurt liet zien en die recent nog de Mondeo en Fusion beïnvloedde. Of de nieuwe Mustang retrotrekken meekrijgt of – zo vreest Car & Driver – alleen het naamplaatje met z’n voorgangers gemeen zal hebben, weten we dus pas in 2014.

[Bron: Car & Driver]