Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

… omdat onze (tekst)redactie vier exponenten telt natuurlijk. Groepsblog!

In de aanloop naar de Detroit Auto Show publiceerde het Amerikaanse Time Magazine, in samenwerking met de Pulitzer-winnende autojourno Dan Neil, een lijst onder de niet mis te verstane titel ‘The 50 Worst Cars of All Time’. De verzamelde experten gingen daarbij duidelijk grondig te werk: de bouwjaren van de genomineerden variëren tussen 1899 en 2004. Meer dan een eeuw aan lemons dus – of toch niet? Wij schrappen er vier die volgens ons niet in het lijstje thuishoren.

Pieter Fret: Aston Martin Lagonda

Halfweg de jaren zeventig, toen Aston Martin net failliet was gegaan en in Amerikaanse handen terechtgekomen, lanceerde het merk een all-or-nothing modellenoffensief. De eerste daarvan was de Lagonda, een sportieve V8-luxelimo wiens radicale uiterlijk alleen overtroffen werd door zijn futuristische interieur – overladen met meer digitale switches, drukknoppen en led-displays dan de set van Star Trek. Time bekritiseert de vele kinderziektes in de prille auto-elektronica; wij belonen graag het lef om zo’n drastisch vernieuwend model op de markt te brengen in tijden van crisis. Waarschijnlijk worden we oud, want we zeggen het de laatste tijd wel vaker, maar zo (revolutionair/slick/cool/karaktervol/onbetrouwbaar) maken ze ze niet meer.

Wim Bervoets: DeLorean DMC-12

Volgens TIME was de DMC-12 te zwaar, te zwak en te duur. Volgens ons is hij door allerlei verkeerde keuzes nooit geworden wat hij had moeten zijn: een DRIVR. Zijn we nu helemaal gehersenspoeld door de Amerikanen? No sir, dat – althans zo bedoelde – compliment heeft DeLorean uitsluitend te danken aan Lotus. Nadat founder John DeLorean al enkele jaren met z’n project bezig was, werden de Britten ingelijfd om het ontwerp van maestro Giugiaro in 18 maanden tijd om te vormen tot een productieklaar model. Ze vroegen – en kregen – vrij spel, en gaven de DMC-12 een onderstel mee dat technisch nauw bij de Lotus Esprit aanleunde. De toenemende tijdsdruk van de geldschieters, strenge milieueisen op de Amerikaanse markt en schimmige zaakjes van DeLorean himself zorgden ervoor dat het eindresultaat niet was wat het had kunnen zijn. Daardoor verdwijnt de DMC-12 vaak back to the vergeethoek, een of andere filmpassage niet te na gelaten.

Pieter Ameye: BMW 7-serie E65

De E65 7-serie luidde het begin in van het door sommigen fel verguisde Bangle-tijdperk. Alsof dat nog niet genoeg was, gooide de eigenzinnige ontwerper ook binnenin tal van BMW-tradities overboord: weg met de naar de bestuurder gerichte cockpit, weg met de klassieke pook op de middentunnel, vreemde schakelknoppen op het stuur en last but not least de introductie van iDrive – BMW’s infotainmentsysteem dat naar analogie met de iPod alles via een centrale draaiknop op de middentunnel regelde. Toegegeven, de eerste systemen waren (ondanks goede intenties) hopeloos gecompliceerd en alles behalve gebruiksvriendelijk. Iets wat intussen gelukkig niet meer het geval is. Maar los van de iDrive, het Amerikaanse interieur en het ontwerp, is de E65 een model dat ik koester vanwege de durf om het stuur radicaal om te gooien. Daarom prijs ik het origineel ook boven de facelift die bovenal een toegeving was op de conservatie BMW-strekking en Bangle’s radicale kijk. Dat de Amerikaan een van de beste ontwerpers van zijn generatie is staat buiten kijf. Want in dat opzicht haalt zijn Nederlandse opvolger met zijn veel conservatievere koers het verre van De Vooruitstrevende Meester.

Ken Divjak: FIAT Multipla I (1998 – 2004)

In 1998 was ik twintig en de Multipla ongeveer even interessant als een blok papier. Akkoord: de driezitsopstelling was innoverend, en het design quasi concept. Maar verder was er geen (eenzame) haar op mijn (stoppelige) baard die eraan dacht om zo’n Giolito in huis te halen. Vijftien jaar later ligt dat anders, gedicteerd door een zekere Arzu Divjak die elke maand meer ruimte opeist – in die mate dat ze na een half jaar ongeveer een halve Audi A3 inneemt. En dan moet je als zelfverklaarde DRIVR op zoek naar familiewagen die compact genoeg is om in de stad te fungeren, en groot genoeg om een nieuw gezin te verteren. De prijzen van een pre-facelift zijn mals (3.000€ voor een goede), de mechaniek eenvoudig (onderin zit er Bravo/Brava) en de JTD-diesel adequaat. Zelfs TIME ziet het nut ervan in (“I rented one of these in Europe and it worked beautifully“) maar is te blasé om de kracht van het functionele design te appreciëren (“but it was just so tragic to look at“). I beg to differ, zeker in een flashy kleur om de conceptlijnen extra in de verf te zetten, en de Renault Avantime af te lossen als één van de hippere kinderkoetsen op de tweedehandsmarkt. Zijn tijd te ver vooruit.