Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Hoe wazig de lucht van India ook was, de manier waarop Sebastian Vettel met een eenvoudige zege zijn kandidatuur voor een derde titel stelde, was glashelder. Van start tot finish leidde de Duitser, om zijn vierde zege op rij in de wacht te slepen, in een najaarsoffensief van Red Bull dat zijn weerga niet kent.

De regerend kampioen was niet eens erg goed weg vanaf pole, maar hij verdedigde stevig zijn koppositie en stuurde vóór teamgenoot Webber de eerste bocht in. Niet iedereen kwam daar zonder schade door: Jean-Eric Vergne reed in een fuik en tikte met zijn Toro Rosso de Mercedes van Michael Schumacher aan. Die moest met een lekke achterband een heel rondje naar de pits hobbelen. Alweer pech voor Schumacher, voor wie het seizoenseinde als een verlossing moet komen.

Op het rechte stuk joeg Alonso zijn op topsnelheid snelle Ferrari even langs beide McLarens, maar hij nestelde zich uiteindelijk in de sandwich tussen Button en Hamilton, waarbij de eerstgenoemde als winnaar uit de strijd kwam. Even trouwens maar, want na een paar ronden was Alonso via de DRS alsnog aan Button voorbij, waarna Hamilton volgde. Daarna begon de Spanjaard meteen dezelfde rondetijden te rijden als de Red Bulls. Alonso’s verwachting dat het met de racesnelheid van de Ferrari wel snor zat, bleek te kloppen. De McLarens konden in deze fase het tempo gewoon niet bijbenen.

Pérez weer te driest

Vooraan stoven de Red Bulls er met zevenmijlslaarzen ervandoor, met Vettel die de snelste ronden aaneenreeg. De statische fase tot aan de eerste pitstops (en naar later zou blijken de enige pitstops) was duidelijk ingetreden. Alleen een duel tussen Pérez en Hülkenberg zorgde voor nog wat vermaak, waarna de atypisch vroeg stoppende Mexicaan zichzelf in de nesten werkte door te scherp in te sturen voor de boeg van Ricciardo. Pérez reed vervolgens een stuk haastiger naar de pits dan Schumacher eerder had gedaan, wat hem de vloer van zijn auto kostte. Opvallend: sinds bekend is geworden dat de Mexicaan volgend jaar een McLaren-coureur is, doet hij alleen nog maar doldrieste dingen.

Tegen de helft van de race begon Webber terrein te verliezen, terwijl Alonso nog steeds de tijden van Vettel benaderde. Het gat tussen de Australiër en de Spanjaard werd allengs kleiner. Maar Webbers banden pikten weer snelheid op en de tweede Red Bull hield het gat op zo’n twee seconden. Intussen reden de toppers maar door en door: van bandenproblemen zou in India geen sprake zijn.

Weinig verheffende optocht

Na de stops van Alonso en Webber (Vettel bleef het langste buiten) had Alonso het gat wél gedicht, maar doordrukken kon de Ferrari niet. De outsiders van de race, Grosjean en Kobayashi, allebei op de harde banden gestart, waren intussen ook gestopt. Vooral Grosjean zou op de softs nog kunnen oprukken. Het kwam allemaal niet uit: de harde banden bleken minstens net zo snel.

Daardoor bleven we door de waas van India kijken naar een weinig verheffende optocht. Vettel controleerde een gat van zo’n tien seconden, Alonso kon geen indruk maken op Webber, de twee McLarens reden daarachter verloren rond, terwijl Räikkönen maar niet voorbij Massa kwam. Ook al zat de Ferrari elke ronde in het DRS-bereik van de Fin. Hetzelfde gold voor Grosjean, die maar achter Hülkenberg bleef steken. De Duitser reed opnieuw een ijzersterke race en troeft in de tweede seizoenshelft steeds vaker zijn teamgenoot Di Resta af.

Alonso profiteert van Webbers pech

Totdat de KERS van Webber begon te haperen. Binnen een paar ronden was het alsnog gedaan: Alonso’s Ferrari ging op het rechte stuk wel héél erg hard naar de Red Bull toe en eroverheen. Dat schudde Vettel ook meteen wakker, die de ronde erop meteen de snelste ronde van de wedstrijd zette. Hamilton ging daar weer onderdoor toen hij te horen kreeg dat hij Webber met zijn KERS-probleem kon pakken. En toen verlaagde Alonso nog eens die tijd, om Vettel duidelijk te maken dat hij nog wel tien rondjes moest sprinten.

Het bleef bij een speldenprikje van Alonso. Terwijl Vettel hem die paar tienden gunde, moest juist Alonso door een ‘bandenfase’ heen. Nu ging het er juist om spannen of Alonso, Webber en Hamilton in die volgorde zouden finishen. Maar de vlag viel net te vroeg om het echt spannend te laten worden. Een nieuwe een-twee werd het dus niet voor Red Bull, zodat het gat tussen Vettel en Alonso op een behapbare 13 punten blijft steken. Met nog drie races te gaan is het nog niet voorbij. Maar het lijkt er wel op dat Alonso alleen nog kans maakt als Vettel een keer pech krijgt.

GP India, Buddh, 28 oktober 2012

1 – Sebastian Vettel (Red Bull-Renault RB8) – 60 ronden, 1.31’10″744
2 – Fernando Alonso (Ferrari F2012) – 9″437
3 – Mark Webber (Red Bull-Renault RB8) – 13″217
4 – Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes MP4-27) – 13″909
5 – Jenson Button (McLaren-Mercedes MP4-27) – 26″266
6 – Felipe Massa (Ferrari F2012) – 44″647
7 – Kimi Räikkönen (Lotus-Renault E20) – 45″227
8 – Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes VJM05) – 54″998
9 – Romain Grosjean (Lotus-Renault E20) – 56″103
10 – Bruno Senna (Williams-Renault FW34) – 1’14″975
11 – Nico Rosberg (Mercedes W03) – 1’21″694
12 – Paul di Resta (Force India-Mercedes VJM05) – 1’22″815
13 – Daniel Ricciardo (Toro Rosso-Ferrari STR7) – 1’26″064
14 – Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari C31) – 1’26″495
15 – Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Ferrari STR7) – 1 ronde
16 – Pastor Maldonado (Williams-Renault FW34) – 1 ronde
17 – Vitaly Petrov (Caterham-Renault CT01) – 1 ronde
18 – Heikki Kovalainen (Caterham-Renault CT01) – 1 ronde
19 – Charles Pic (Marussia-Cosworth MR01) – 1 ronde
20 – Timo Glock (Marussia-Cosworth MR01) – 2 ronden
21 – Narain Karthikeyan (HRT-Cosworth F112) – 2 ronden

Snelste ronde: Jenson Button, 1’28″203

Uitgevallen
21e ronde – Sergio Perez
41e ronde – Pedro de la Rosa
55e ronde – Michael Schumacher

WK coureurs
1.Vettel 240; 2.Alonso 227; 3.Räikkönen 173; 4.Webber 167; 5.Hamilton 165; 6.Button 141; 7.Rosberg 93; 8.Grosjean 90; 9.Massa 89; 10.Pérez 66; 11.Kobayashi 50; 12.Hülkenberg 49; 13.Di Resta 44; 14.Schumacher 43; 15.Maldonado 33; 16.Senna 26; 17.Vergne 12; 18.Ricciardo 9.

WK constructeurs
1.Red Bull-Renault 407; 2.Ferrari 316; 3.McLaren-Mercedes 306; 4.Lotus-Renault 263; 5.Mercedes 136; 6.Sauber-Ferrari 116; 7.Force India-Mercedes 93; 8.Williams-Renault 59; 9.Toro Rosso-Ferrari 21.

[Dit artikel verscheen ook op Driving Fun]