Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op papier is het een uitgemaakte zaak: de door ons al gequoteerde 125d (211 pk en 450 Nm) verpulvert zijn mueslibroertje – de 116d EfficientDynamics (116 pk en 260 Nm) – met mathematisch gemak. Desondanks konden we de krachtige zelfontbrander over de volledige lijn geen onderscheiding geven – mede door diens forse basisprijs van 34.500 euro. Hoe deze 99 gram C02/km producerende 116d dan beter doet?

Waarom deze 1-Reeks meteen een streepje voor op de topdiesel? Omdat er op de flanken een Sport-insigne hangt beter dan een Urban-plaatje, waardoor deze Einser – ondanks eco-intenties – een stuk dichter bij de BMW-filosofie aanleunt dan de uitvoering met witte stadsaccenten. Concreet krijg je voor je 1.625 euro extra een aangenaam sportstuur, 16-duims aluminium velgen en een paar nauwsluitende sportzetels vooraan. Belangrijke tactiele onderdelen die eigenlijk standaard zouden mogen zitten op elke 1-Reeks BMW.

Naast het meubilair weet ook de 1.6 turbo een gedegen indruk na te laten. Hoewel die nog altijd niet van de stilste is bij een koudstart, is de vermogensopbouw aanvaardbaar in Eco Pro, goed in de Comfort-setting en – ondanks het bescheiden vermogen – verrassend vinnig in de Sport-modus van de standaard Driving Dynamics-schakelaar. Het verrassingseffect is in ieder geval een pak groter dan bij de 211pk-versie, en daarmee scoort deze kleine 1.6 punten – zeker aangezien zijn lage CO2-uitstoot het ergste doet vermoeden. Grootste punt van kritiek gaat op naam van de koppeling die nogal laat aangrijpt, en daarmee contrasteert met de andere bedieningsorganen. Met dat Freude Am Fahren-gevoel zit het dus nog steeds snor – mede door de achterwielaandrijving, het feit dat de ED-versie standaard 1cm lager ligt en het ESP alsook de tractiecontrole integraal uit kunnen.

BMW is er met andere woorden opnieuw in geslaagd om een EfficientDynamics-model neer te poten dat prima in de smaak valt. In theorie rij je zowaar 1.395 km (!) met een enkele tank, wat straf is gezien de prestaties boven verwachting liggen. De basisprijs van 24.400 euro is trouwens identiek aan die van de 116i-benzine-instapper. Die presteert met zijn extra pk’s (maar minder koppel) nauwelijks beter, en heeft daarmee een te duchten interne concurrent. Idem dito voor de 118d (143 pk/320 Nm) die misschien wel het gat vult met de 120d (184 pk/380 Nm), maar op zich weinig meerwaarde meer biedt.

BMW 116d EfficientDynamics Edition – Sport-line

Plus Min
+ Rationeel te verantwoorden DRIVR – Aangrijppunt van de koppeling

Weggecijferd

Motor 1.6 4-in-lijn, turbo
Aandrijving Achterwielen
Vermogen 116 pk
Koppel 260 Nm
Gewicht 1.385 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 10,5 s
Topsnelheid 195 km/h
Gem. testverbruik 5,9 l/100km
CO2 uitstoot 99 gr/km
Prijs 24.400 euro

Verdict

8 op 10