Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het viel ons op tijdens het afgelopen Autosalon, en op de stand van Peugeot in het bijzonder: autoconstructeurs doen esthetici zelden plezier met tussentijdse facelifts. Een van de meest recente slachtoffers is de Peugeot RCZ – de enige Sochauxlien die min of meer wegkwam met zijn grote bek, maar ondertussen een braaf familiegezicht heeft opgezet. En zo zijn er wel meer voorbeelden uit de (recente) autogeschiedenis.

2013-Peugeot-RCZ-Coupe-front-view

Want natuurlijk: niet alleen Peugeot is in dit bedje ziek. Ook Mercedes (SL R230), FIAT (Punto EVO) en Jaguar (E-type) hebben er zich al aan bezondigd. Ongekroonde koning van de weinig geslaagde facelifts is evenwel Alfa Romeo dat consequent een stap achteruit deed met de updates van 147, 156, 166 alsook 916 GTV en Spider. Recent namen ze dan weer wel de juiste beslissing, en lieten de 159 zo goed als ongemoeid.

2004-mercedes-benz-sl-65-amg-35MercedesSL350faceliftF34

fiat-grande-punto_100181728_m2010 Fiat Punto Evo

Desalniettemin zijn er ook voorbeelden waar facelifts die wel vooruitgang vertegenwoordigen, zoals de Bangle E90 3-Serie of Maserati Quattroporte. De ene weliswaar subtieler dan de andere, maar met de juiste accenten die het ontwerp opnieuw hun beoogde jeugdigheid geven. Of zoals in het geval van de E90: onvolmaaktheden in het origineel corrigeren.

BMW-330i_2006_1280x960_wallpaper_09BMW_3series_Sedan_05

Maserati-Quattroporte_Executive_GT_2006_1280x960_wallpaper_01Maserati-Quattroporte_Sport_GT_S_2010_1280x960_wallpaper_03

Veel facelifts zijn het gevolg van ontwerpers die een brug (moeten) slaan tussen de huidige look en die van toekomstige vervangers. Bovendien brengen zelfs minder geslaagd facelifts welgekomen (technische) aanpassingen en updates met zich mee, waar de rijdynamiek en het interieur meestal wel bij varen. En daardoor is de verleiding natuurlijk groot om alsnog voor het opgefriste model te gaan.

Wat ons weer naadloos bij een vraag brengt:

Welke facelifts waren volgens jullie wél de moeite?