Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Transalpina road crossing the mountains

Dat er naast de usual suspects in de Alpen nóg spectaculaire rijdersroutes bestaan, weten we sinds het bezoek van Top Gear aan de indrukwekkende Transfăgărășan-pas in centraal Roemenië. De republiek heeft echter nog meer moois te bieden: de ‘DN67C’ Transalpina om er maar één te noemen. Die verbindt de steden Novaci in het zuiden met Sebeş in het noorden, en slingert zich een weg over en door de Parâng, onderdeel van de Karpaten. De spectaculaire vista’s doen dan ook niet onder voor ‘onze’ Col de Turini

DN67C_-_Transalpina_(3)Transalpina4x4blog_001

De 136km lange bergpas kwam er onder het bewind van Roemeens Koning Carol II (1930-1940), maar werd tijdens WOII niettemin grondig herbouwd door Duitse troepen die er de mogelijkheid tot snelle verplaatsing hadden ingezien. Cynisch genoeg is het de Transalpina die onrechtstreeks tot de bouw van de nog spectaculairdere Transfăgărăşan (DN7C) heeft geleid; Nicolae Ceauşescu wou immers kost wat het kost beter doen dan zijn voorganger, en kwam daarom met zijn eigen ‘prestigeproject’ dat duizenden dwangarbeiders de dood in joeg.

Transalpina

Kortom: eentje voor Curves Magazine. Of voor een alternatieve roadtrip richting oosten beter dan de bewandelde paden? Hoog tijd dat iemand er een fatsoenlijke DRIVR-video gaat opnemen, want verder dan onderstaande pseudo-commercial voor Dacia geraakt YouTube voorlopig niet:

[Hat Tip: Ovidiu]