Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

OPGELET: Aan deze gastbijdrage hangt een disclaimer vast!

Zestig jaar nadat Jaguars legendarische testpiloot Norman Dewis het wereldrecord van Ron Sutton op de vliegende mijl met een snelheid van 277,47km/h in een aangepaste XK120 verpulverde, keerde Jaguar op 2 maart jongstleden terug naar Jabbeke voor een nieuwe sprinttest – dit keer met de F-type V8S. Testpiloot van dienst? Niemand minder dan Andy Wallace die de 24h van Le Mans won in de SilkCut XJR-9.

1953 Jabbeke

Op 20 oktober 1953 vestigde Norman zijn record op de huidige E40 tussen Aalter en Jabbeke (die toen nog niet tot aan de kust doorliep). De XK120 was aangepast met een volledig gesloten alu bodemplaat, en er werd een perspex bubble over Norman geplaatst waardoor hij – bij gebrek aan hoofdruimte – op de vloer van de carrosserie moest plaatsnemen. Saillaint detail: eind 1953 konden beide opties ‘af fabriek’ besteld worden, waardoor hun record officieel werd verklaard. Merkwaardig genoeg is er geen enkele XK120 uitgerust met die extra’s, uitgenomen de recordwagen. Ook toen werd er dus al een loopje genomen met de reglementeringen…

8 1953 jabbeke norman dewis

6 1953 jabbeke norman dewis driving xk120 at full speed5 1953 jabbeke norman dewis

De Belgische politie was trouwens betrokken bij de recordpoging, maar vond het eigenlijk welletjes om met zo’n snelheden over de openbare weg te scheuren, waardoor dit de laatste snelheidsrecordpoging op onze snelwegen was. Maar op 2 maart 2013 kwam Jaguar dus terug om hulde te brengen aan hun recordpoging én meteen een historisch konvooi onder de naam ‘The Jaguar Bloodline’ op gang te trekken – een uitmuntende selectie wagens uit hun Heritage Collectie die vanuit Engeland naar het autosalon van Genève pendelde.

Jaguar Jabbeke - 02

Om hun raceverleden te benadrukken, had Jaguar Heritage twee legendarische racebolides meegebracht – namelijk de Duncan Hamilton 1952 Jaguar C-type s/n XKC 004 en de Jaguar D-type ‘Long nose’ s/n XKD 605 waarmee Mike Hawthorn zesde werd tijdens de 24h van Le Mans in 1956. Uiteraard konden de XK120 en de tijdloze E-type niet ontbreken om de spiksplinternieuwe F-type te vergezellen naar de beurs in Zwitserland.

Jaguar Jabbeke - 22

Jaguar Jabbeke - 17Jaguar Jabbeke - 08

Op de N377 tussen Jabbeke en De Haan hadden ze de expresweg laten afsluiten om hun persoonlijke record te verbreken. Op een afstand van niet meer dan twee mijl had Andy Wallace de opdracht de nieuwe F-type vanuit stilstand een start-run-stop uit te voeren. De V8 F-type (die elektronisch begrensd is op 186mph) haalde bijna 180mph oftewel 290km/h met een indrukwekkende 0-100 in 4,2 seconden.

Jaguar Jabbeke - 16

Jaguar Jabbeke - 12Jaguar Jabbeke - 10

Jaguar Jabbeke - 14

Na afloop van de sprinttest zei Andy Wallace dat hij vereerd was door Jaguar te worden uitgenodigd om de eerste officiële publieke sprinttest met het nieuwe F-type te mogen voeren. Niettegenstaande het feit dat de originele testroute vijf mijl lang was en hier te Jabbeke slechts twee mijl (bijgevolg dus maar de halve afstand om de 179mph of 288km/h te bereiken) was de wagen nog steeds aan het acceleren toen er opnieuw geremd moest worden.

Jaguar Jabbeke - 13

Over de terugkeer naar Jabbeekse testgronden zei de Global Brand Director Adrian Hallmark het volgende:

De oorspronkelijke sprinttests te Jabbeke vormden het startschot van een opwindend hoofdstuk in onze geschiedenis. De XK 120 combineerde een verleidelijk design en innovatieve technologie met ongelofelijke sportieve prestaties, zoals Norman Dewis bewees op die befaamde dag in 1953. Die kernelementen van ons DNA zijn opnieuw opgenomen in het nieuwe Jaguar F-Type, en ik kan geen passender eerbetoon bedenken dan terugkeren naar waar het met één van onze beroemdste roadsters begon.

In oktober 2013 wordt er in Jabbeke een groot Jaguar-evenement gepland om de hechte band tussen Jaguar en de West-Vlaamse stad exact 60 jaar na de recordpoging met de XK120 te vieren.

[Foto’s: Jaguar/Stijn Sioen]