Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

michelvaillantGeneraties autoliefhebbers groeiden op met Michel Vaillant, de stripheld met een palmares om Vous tegen te zeggen. Het fictieve familiebedrijf Vaillante genoot er zelfs invloed door in de echte wereld, waar het op handen werd gedragen door topfabrikanten als Goodyear, Renault & Ford. Getuige daarvan ‘Een Escort voor Michel’ uit 1982 dat feitelijk een gesponsord album was, maar dat ontdekte je natuurlijk pas jaren later. Of iedereen nog altijd Michel Vaillant wil zijn nu de reeks grondig gefacelift is?

De bedenker van Michel Vaillant, Jean Graton, is al lang met pensioen. In 2004 nam zijn zoon Philippe Graton het werk volledig over, samen met Studio Graton. Drie jaar later verscheen zowaar het zeventigste album, maar daarna werd het stil. Het leek er even op dat Michel Vaillant zelf met pensioen zou gaan, net als Jean Graton – ook al omdat Studio Graton na de publicatie van nummer 70 werd opgedoekt. Eind 2012 verscheen dan toch een nieuw album, dat als het eerste deel van een nieuw seizoen geldt. Philippe Graton maaktehet samen met Denis Lapière, Barc Bourgne en Benjamin Benétau – en doopte het ‘In de Naam van de Zoon’.

In nummer 71 doet Vaillante niet meer aan Formule 1. Steve Warson, Yves Douléac, Julie Wood, Gabriele Spangenberg, Bob Cramer, Ruth, de Leader en andere terugkerende personages komen er evenmin in voor. Jolijn Latour, de vrouw van Michel, heet om onduidelijke redenen plots Françoise (zoals ze in de Franstalige albums overigens altijd al heette). De tekenstijl is ook veranderd; Jean-Pierre Vaillant leek altijd als twee druppels water op zijn broer Michel, maar je herkent hem nu alleen omdat zijn naam erbij staat.

Scenarioschrijver Denis Lapière meldde in diverse media dat hij vond dat Michel Vaillant ‘een beetje saai’ was geworden. Hij vond dat de hoofdpersoon meer mens moest zijn, met meer diepgang en emotie. Het resultaat is echter dat Michel Vaillant een tobberige veertiger met een midlifecrisis is geworden – zo’n kerel die in katzwijm valt als een journaliste hem twee vragen stelt, die een moeilijke relatie met zijn zoon heeft en die gefrustreerd is omdat Vaillante gestopt is met racen…

Vroeger wilde je Michel Vaillant zijn, nu lees je het album en beschouw je hem als een meelijwekkende sukkel. Als klap op de vuurpijl is In de Naam van de Zoon geen afgerond verhaal, maar een album dat als de eerste de beste soapserie eindigt met een cliffhanger. Maar hoe teleurstellend de nieuwe Vaillant ook is, we zijn tóch benieuwd naar het volgende album. Als deze misstap eenmalig is, kun je het Michel Vaillant namelijk eenvoudig vergeven – zoals dat bij zijn beste maat Steve Warson ook altijd lukte.

[Dit artikel verscheen ook op Driving-Fun.com]