Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

‘s Werelds grootste motorenbouwer heeft zijn tijd genomen om met een 1.6 turbodiesel te komen. Vijf jaar meer bepaald, want zolang is Honda al bezig met de ontwikkeling van een gedownsizede zelfontbrander langs de bestaande 2.2. En dat mag eigenlijk niet verbazen; Japan prefereert lichte brandstoffen over zware diesels, en ziet die laatste als een grote kostenpost voor een relatief kleine afzetmarkt. Al betekent dat niet dat ze zich er gemakkelijk vanaf gemaakt hebben…

rijtesthondacivicidtec16a

rijtesthondacivicidtec16crijtesthondacivicidtec16b

Is de 1.6 i-DTEC nog maar de tweede diesel die Honda op de wereld loslaat, hij mag meteen een nieuwe generatie motoren inluiden onder het label Earth Dreams™. Een typische Honda-naam die voor de belofte staat om tegen 2020 30% minder CO2 de atmosfeer in te pompen dan in 2000 het geval was. Maar genoeg geciteerd, tijd voor de feiten. En die zijn met 120pk, 300Nm en 94g niet van de poes – temeer de zestienhonderd 54kg minder op de vooras zet dan zijn grote broer. De interne frictie van de nieuwe unit zou zelfs op het niveau van trilingsarme benzinemotoren liggen.

Eenmaal op temperatuur is de i-DTEC is ieder geval verbazingwekkend stil, geholpen door een Active Noise Cancellation System dat via de luidsprekers antifrequenties de cabine in stuurt. Atypisch krachtig ook, met reserves waar zijn klasgenoten alleen maar van kunnen dromen. Daarvoor tekenen zomaar even 300 koppelmomenten die probleemloos aan de grond gaan vanaf 1.500 toeren, en de Civic gevoelsmatig sneller dan zijn officiële sprinttijd van 10,5s maken. Maar nog het beste van al: ondanks duidelijke leaseroeping is dit dieseltje niet vies van een blokje om voor de sport. Met dank aan de lichtere neus en geherkalibreerde stuuroverbrenging die gretiger indraait dan voordien, maar nog altijd weinig gevoel biedt.

rijtesthondacivicidtec16d

rijtesthondacivicidtec16erijtesthondacivicidtec16f

Tegen de klok is Honda dus in zijn opzet geslaagd, maar toch vallen er wat schoonheidsfoutjes te noteren – zowel aan de motor als aan de Civic zelf. Zo weten de antifrequenties bijvoorbeeld geen raad met volgascommando’s in de lagere versnellingen, want dan laat de dieselaar zich van zijn dieselachtigste kant horen. Veel pit bovenin is er evenmin, met een vermogenscurve die vanaf 4.000 toeren zuidwaarts gaat. Ook het geklots van de brandstoftank onder de bestuurdersstoel is niet bepaald premium, net als de mix aan materialen in het laag opgezette (edoch ruime) interieur. Gelukkig effenen de goede zesbak en sportieve veerkarakteristieken die zeker niet oncomfortabel zijn de balans.

Wat de verdienste van de Honda Civic 1.6 i-DTEC 120 dan voor België is? Eentje die de bedrijfswagenrijders zou moeten aanspreken, namelijk beduidend pittigere prestaties dan dusver gekend in de voorwielaangedreven zestienhonderd-klasse. Akkoord: de Golf blijft in alle opzichten de completere wagen, en de rijmanieren van de Focus staan vooralsnog buiten kijf. Maar daarnaast is er voor LEASRs eindelijk een fijn sturende optie bij die – in een felle kleur met de juiste velgen – nog een frisse verschijning is ook. En dan moet de breakversie zelfs nog demarreren…

HONDA Civic 1.6 i-DTEC 120

Plus Min
+ ‘Grote’ zestienhonderd… – … mist nog wat verfijning

Weggecijferd

Motor 1.6 4-in-lijn, turbodiesel
Aandrijving voorwielen
Vermogen 120 pk
Transmissie 6-bak, manueel
Koppel 300 Nm
Gewicht 1.346 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 10,5 s
Topsnelheid 204 km/h
Testverbruik (BC) 6,1 l/100km
CO2-uitstoot 94 g/km
Basisprijs 20.450 euro

Verdict

7 op 10