Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

autoverkoop_thumbOnrustwekkende berichten van over de Grote Plas: steeds minder Amerikaanse jongeren zijn nog warm te krijgen voor een eigen auto, laat staan een rijbewijs. En dat in een land waar de vierwieler tot een icoon van de nationale cultuur wordt verheven en een cross country road trip een heuse rite of passage is. Of dat voor het Oude Continent een teken aan de wand kan zijn?

 

Onderzoekers aan het Britse Royal College of Art en het Amerikaanse Boston College kwamen tot de vaststelling dat steeds minder Amerikaanse jongeren staan te springen om een eigen auto aan te kopen, en dat ze een auto eerder zien als een vervangbaar gebruiksvoorwerp dan als een pride and joy. Het aantal jongeren dat tussen de 16 en 19 jaar een rijbewijs behaalt, bedraagt in de VS nu nog maar een derde, tegenover bijna 100% eind jaren zeventig. Ook het aantal kilometers dat de gemiddelde Amerikaan per auto aflegt, blijft al enkele jaren stelselmatig achteruit gaan.

afgelegde_afstand_vs

Die trend schrijven de onderzoekers toe aan de moderne netwerktechnologie en de manier waarop jongeren daarmee omgaan. Net zoals ze regelmatig van gsm wisselen, willen ze dat ook met een auto doen. Daardoor zijn ze niet vertrouwd met de ervaring van een eigen auto te bezitten, aldus de onderzoekers. En omdat ze steeds meer in steden opgroeien, grijpen ze sneller naar openbaar vervoer, waar ze steeds bereikbaar en verbonden met het web kunnen zijn. Autoconstructeurs zullen dus genoodzaakt zijn op die connectivity in te spelen – en zijn daar al volop mee bezig, getuige daarvan zowat elke concept op een salon.

Een andere factor is uiteraard de economische crisis, en de uitwerking daarvan op de autoverkoop. De aanschaf van een eigen wagen blijft nog steeds een grote hap uit het budget, en de prijzen voor onderhoud en dagelijks gebruik worden er de laatste jaren ook in de VS niet goedkoper op. Wanneer het budget beperkt is, liggen goedkopere alternatieven dus eerder voor het grijpen. Een eigen wagen wordt dus vaak op de achtergrond geschoven, ten voordele van andere aankopen.

autoverkoop_vs

Of de dalende trend bij jongeren ook in Europa het geval is, is nog niet zo uitvoerig becijferd, maar grote constructeurs zijn alvast niet bezorgd: “De meerderheid zal nog steeds een auto kopen of leasen, omwille van de vrijheid die daarmee gepaard gaat. En ook al zijn jongeren nu minder geïnteresseerd in een eigen auto, dan verandert dat wel als ze ouder worden en aan een gezin beginnen”, aldus Paul Philpott, de CEO van Kia UK.

[Bron: Just Auto & QZ.com]