Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

UPDATE: Sfeervideo toegevoegd onderaan het artikel!

Tien jaar geleden werd Alfa voor gek verklaard. 250pk zonder sperdifferentieel naar de voorwielen sturen, daar kwam je niet zomaar mee weg – ook al plakte er zo’n befaamde Gran Turismo Alleggerita-badge op de schone. Fast forward naar 2013 en 250 is precies het aantal paarden waarmee Ford de voortrein van de Focus ST Clipper belast. Nochtans ontbreekt het ook hier aan een koppelstuurwerende voorophanging, en vertrouwt de aandrijving vooral op de clevere tussenkomst van de alomtegenwoordige elektronica…

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_02

Maar niet alleen de ECU springt voor de ST in de bres. Veel – zo niet alles – gaat op conto van de evolutie in bandentechnologie. Met vernieuwde samenstellingen en specifieke patronen zijn de kleinoden instrumenteel in de pk-wedloop die voorwieltrekkers de afgelopen jaren meemaken. Iets wat de moegetergde Goodyear Eagle AS2’s maatje 235/40 R18 van onze persdemo dan weer in omgekeerde richting bewijzen. Want eenmaal voorbij hun houdbaarheidsdatum lijkt de cliff nog steiler dan in de F1.

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_03

Zo geschoeid serveert de Focus ST een vervelende mengeling van koppelstuur en bump steer met een tractiecontrole die niet weet van welk hout pijlen maken. Nochtans liet collega Ken bij de perslancering van de hatchback beduidend positievere geluiden horen, maar toen waren de banden natuurlijk vers en de temperaturen veel schappelijker. Schakel de tractiecontrole uit, en de voortrein wordt iets rustiger – al gaat die ingreep ten koste van extra onderstuur en bandenslijtage.

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_182013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_13

Kortom: symptomen die eigenaars van een moderne GTA zeker niet onbekend zijn. Al valt dat tijdens de test beter mee dan gedacht. Wel meteen duidelijk is het deficit in chassis- en koetswerkstijfheid van de Milanees; een euvel dat – net als op ons testexemplaar – best gecounterd wordt met een veerpootbrug. Ondanks het gewicht van de V6 op de neus wordt de voortrein hier wel geholpen door de vermogensafgifte van de zoetgevooisde 3,2-litermotor. Omdat het koppel rijkelijk verspreid zit over het ganse toerengebied, piekt Giuseppe Busso’s meesterwerk waar het hoort: helemaal bovenin waar de V6 een heuse metamorfose ondergaat. Geholpen door de hydraulische maar verrassend lichte servo, blijft de GTA daardoor steeds voorspelbaar in zijn reacties.

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_05

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_092013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_22

Qua karakter zouden de twee motoren dus niet feller kunnen verschillen, ook al geldt de tweeliter EcoBoost van de ST als het nec plus ultra van moderne verbrandingsmotoren: van fluisterstil in leegloop over krachtig in het middengebied tot ronduit explosief eenmaal de turbo van de zestienklepper maximumboost genereert – de C346ST-motor is het allemaal. Versnellingen overslaan ging nog nooit zo moeiteloos, terwijl het geluid onder vollast binnenin knap is, maar van buitenaf misschien nog beter. Synthetisch versterkt of niet. Parkeer er echter de sinistere GTA van DRIVR Jan naast, en de ST mag gelijk inpakken.

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_27

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_112013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_08

De GTA-motor (met roots in 1979) kreeg niet voor niets het predicaat van best klinkende V6 ter wereld opgespeld, tenminste tot de strenge emissienormen in 2007 definitief het einde van het blok inluidden. Wat ooit begon als een relatief eenvoudige 2,5-liter V6 met enkele nokkenassen en twee kleppen per cilinder is in de GTA uitgegroeid tot een 3,2-liter met dubbele nokkenassen en vier kleppen per cilinder, goed voor een output van 250 pk bij 6.300 tpm en 300 Nm koppel bij 4.800 tpm. Met een bijzonder duaal karakter van smeuïg koppel onderin en een scalpelscherpe finesse rond de toerenbegrenzer maakt het blok de verwachtingen moeiteloos waar.

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_20

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_072013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_06

Het feit dat de power veel later piekt dan we van moderne turbomotoren gewoon zijn, speelt eveneens in het voordeel van de GTA. De EcoBoost ontwikkelt zijn maximumkoppel van 360 Nm immers vanaf 1.750 tpm, en trekt dat vervolgens door tot 4.500 tpm. Dat de stoeterij de EcoBoost-stal dus erg vroeg wil verlaten, maakt deel uit van de reden waarom de voorophanging (op versleten rubber welteverstaan) de trappers al eens verliest. Tel daar nog eens het mechanisch versnellend stuurhuis van de ST bovenop, en je krijgt een auto die nerveus durft te reageren op spoorvervorming of andere dwarsrichels. Mede door de iets stijvere veren en dempers van de Clipper achteraan, toont de break zich daardoor een tikkel minder koersvast dan de hatchback.

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_26

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_24

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_292013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_25

Dat gezegd scoort de ST ook pluspunten. Zo pakken de uit de kluiten gewassen Recaro’s je stevig vast, en is de afwerking wat prijs/kwaliteit betreft op erg hoog niveau. De zesbak is bovendien een toonbeeld van precisie terwijl de ST is een stuk praktischer is dan de verrassend kleine koffer van de Sportwagon. Binnenin toont de pre-facelift 156 nog het meest zijn ouderdom. Want hoewel de lay-out en het design op en top Italiaans zijn – dat van de fantastische sportstoelen in het bijzonder – valt de GTA hier door de mand met mindere materialen, minder raffinement en een mindere afwerking.

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_10

En toch heeft zo’n tweedehands GTA voldoende troeven om het de koper van een catalogusverse Focus ST Clipper lastig te maken. Zo koop je voor minder dan de helft van de prijs van de Focus een GTA in topstaat met rond de 100.000 km op de teller en een kunstwerk onder de motorkap. Inclusief verzekering, taksen, een licht meerverbruik (dat best wel meevalt) en mogelijke extra kosten zit je waarschijnlijk nog niet aan de meerprijs van de ST, die op zijn beurt uiteraard ook nog ge- en verbruikskosten telt. Anderzijds komt de ST dan weer met die gegeerde fabrieksgarantie, tal van extra (veiligheids)gizmo’s en jarenlang zorgeloos rijplezier.

Ford Focus ST vs Alfa Romeo GTA from DRIVR.be on Vimeo.

[Foto’s: Ken Divjak // Met dank aan DRIVR Jan]

ALFA ROMEO 156 Sportwagon GTA

Plus Min
+ Dominante motorervaring – Zoektocht naar een goed exemplaar

FORD Focus ST Clipper

Plus Min
+ Enig in zijn soort… – … mits kakelvers schoeisel

Weggecijferd

Alfa Romeo 156 Sw GTA
Ford Focus ST Clipper
Motor 3.2 V6 atmo 2.0 4-in-lijn turbo
Aandrijving voorwielen voorwielen
Vermogen 250 pk 250 pk
Koppel 300 Nm bij 4.800 tpm 360 Nm vanaf 1.750 tpm
Gewicht 1460 kg 1385 kg
Acceleratie (0-100 km/u) 6,2 s 6,5 s
Topsnelheid 250 km/u 248 km/u
Gem. testverbruik ca. 13 l/100 km 10,4 l/100 km
CO2-uitstoot 293 g/km 169 g/km
Prijs ca. 13.000 euro 30.000 euro

Verdict

Alfa Romeo 156 Sw GTA 8 op 10
Ford Focus ST Clipper 8 op 10