Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Denk Bowler en je denkt meteen aan extreme offroaders die losjes gebaseerd zijn op de al niet onaardige moddervreters uit de JLR-stal. Nu lanceert het Britse merk samen met Land Rover de Defender Challenge. Een instapklaar Brits off-road kampioenschap dat volgend jaar van start zal gaan. Deelnemers zullen zich tussen maart en november kunnen uitleven op zeven verschillende circuits met speciaal geprepareerde Defenders. En in typische Bowlertraditie is men niet over een nacht ijs gegaan.

DefenderChallengeBowler_15-L

Als basis neemt Bowler de regulier Defender 90 met korte wielbasis, waarna het vermogen van de 2,2 liter diesel dankzij een gewijzigd inlaatspruitstuk en dito ECU stijgt van 120 naar 170pk. Ook het koppelcijfer profiteert gelukkig en stijgt van 360Nm naar een forse 450Nm. Speciaal Kumhorubber op 18-duimers en een aangepaste ophanging met heavy duty bussen, veren, dempers en anti-rollbars maakt de klus af. De rest van de Defender kan nu eenmaal al tegen een stootje.

BowlerDefender_262

BowlerDefender_266BowlerDefender_220

Ook het interieur werd flink aangepakt en krijgt twee uit de kluiten gewassen kuipstoelen met zespuntsharnassen, brandblussysteem en een integrale rolkooi met MSA en FIA-typegoedkeuring. Zo kan je als eigenaar ook deelnemen aan andere officiële competities redeneren ze bij Bowler. Interessanter is evenwel dat de Defenders in Challenge-spec gelukkig straatlegaal blijven, en je bovendien niet noodzakelijk ervaring hoeft te hebben om te mogen deelnemen.

BowlerDefender_080

Goedkoop is het allemaal evenwel niet. Zo ben je £50.000 (excl. lokale taxen) kwijt voor de Defender, terwijl de kostprijs voor een compleet seizoen tussen de 10 en 14.000 pond kost, afhankelijk van de service die Bowler tijdens de manches moet voorzien. Dat alle proeven zich in het VK bevinden is dan weer de keerzijde van de medaille. Al lijkt ons het idee van de Challenge een geweldig initiatief. Klanten die het tenslotte grootser zouden zien mogen Bowler ook optrommelen voor gelijkaardige assistentie bij mega events zoals de Dakar-rally.