Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Je hebt er ongetwijfeld nog nooit van gehoord, en – toegegeven – wij evenmin: de Smati Turtle 1. Een zoveelste one-off supercar? Nee hoor, integendeel: een bijzonder utilitair voertuig dat er een op z’n zachtst gezegd opmerkelijk design op na houdt. Maar dat is dan weer niet zo verwonderlijk als je weet hoe hij gebouwd werd, deze auto uit… Ghana.

turtle_4

De Turtle 1 is een Nederlands idee van de Aardschap Foundation, die in het project Set Up Shop de afval- en recyclagestromen, informele economie en lokale autokennis in Afrika onderzoekt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Turtle 1 volledig is opgebouwd uit gebruikte en gerecycleerde materialen. Daarvoor verzeilden onze noorderburen in Suame Magazine in Ghana, een gigantische cluster van werkplaatsen en ateliers die gespecialiseerd zijn in het onderhouden en herstellen van voertuigen, vaak – noodgedwongen – op bijzonder artisanale wijze. Om je een idee te geven van de grootte van Suame Magazine: er zijn zo’n 12.000 werkplaatsen en werken zo’n 200.000 mensen.

Samen met SMIDO, de Suame Magazine Industrial Development Organization, de Nederlandse Rietveld Academie, een lokale technische universiteit en – last but not least lokale techniekers – togen kunstenaar Melle Smets en onderzoeker Joost van Onna aan de slag. Het chassis komt van een oude Toyota Land Cruiser, de motor is de de drieliter vijfcilinder-diesel uit een Mercedes W123, en de voor- en achteras komen van respectievelijk Ford en Nissan. De criteria waren simpel: eenvoudig te bouwen en te onderhouden, en sterke materialen. Dat betekent dus ijzer, hardhout en rubber voor het frame en koetswerk.

turtle_2

Op de openbare weg zul je de Smati Turtle 1 in Europa in elk geval nooit zien, en ook Smets en Van Onna antwoorden niet bepaald optimistisch op de vraag of het project een boost kan geven aan de creativiteit in Suame Magazine. In elk geval: het project valt te bewonderen op de eerste editie van het autosalon van Rotterdam, van 29 november tot 2 december. Het hele verhaal is ook te verkrijgen als interactieve longread in de iTunes-winkel.