Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Forza Motorsport 5

Huidige hersenkronkel: een exemplaar van Forza Motorsport 5 aanschaffen of wachten op een volgende generatie Gran Turismo. Aangezien Polyphony Digital nog een laatste keer inzet op Sony’s Playstation 3, terwijl Turn10 Studios met FM5 meteen op next-gen mikt en stilstaan gelijk is aan achteruitgaan, neig ik eerder richting een Xbox One uit het kamp van Microsoft. Maar of dat wel de beste keuze is? De eerste reviews brengen ons een nieuw perspectief.

Zoals onze preview al duidelijk maakte, komt Gran Turismo 6 binnenkort uit voor Playstation 3. Over een eventuele opvolger op het platform van de Playstation 4 bestaan momenteel enkel geruchten, maar, de reputatie van het bedrijf indachtig, zou dat nog eens jaren kunnen duren. Turn10 Studios daarentegen heeft Forza 5 reeds klaar als Launch Game voor de Xbox One en zal dus met beide voeten in 2014 staan. Wat dat juist betekent, tonen zowel IGN als Gamespot ons in hun reviewEen kleine samenvatting.

forza Motorsport 5

Kwaliteit boven kwantiteit. 

Waar Gran Turismo 6 nog opschept met hun 1.200 modellen en 33 circuits, blijft Forza Motorsport 5 haperen op 200 bolides en nog geen 15 tracks. En dat op een krachtigere console. Maar er is hoop. Het wagenpark mag dan wel flinterdun lijken, elk model lijkt met de hand gekozen en ziet er tot in het detail piekfijn uit. Daarnaast kunnen ze ook stuk voor stuk bewonderd worden in de Autovista-mode. Die laat je in First Person alle uithoeken van het virtuele pareltje verkennen. Een kwestie van wat extra DLC dus. IGN en Gamespot verwoorden het op hun eigen manier.

“Every car that did scrape into Forza 5 for launch, deserves to be here.”
“Wether it’s a Ford Focus or a McLaren P1, these vehicles look absolutely remarkable.”

Hetzelfde geldt trouwens voor de circuits. Elke asfaltstrook werd herwerkt en ook de toevoeging van Spa Francorchamps en Bathurst verrijken de ervaring, zo verduidelijkt ook IGN. Alhoewel het aantal circuits beperkt is, springen de ontwikkelaars er bijzonder creatief mee om door de verschillende lussen als afzonderlijke parcours te beschouwen.

“These highly technical word class circuits are immensely fun to lap around.”

Forza Motorsport 5

Driveatar 

Als lanceertitel voor de Xbox One profiteert Forza 5 ook van enkele nieuwe technologieën die tegenwoordig onmisbaar zijn. Zo gebruikt Turn10 Studio de ‘Cloud’ om gegevens over je rijgedrag op te slaan en vervolgens te gebruiken als Artificial Intelligence. Op die manier voelt het aan alsof je tegen echte mensen racet met eigen rijlijnen en onvoorspelbaarheden, zonder daarvoor aan een online race te moeten deelnemen. Een geniaal idee op papier, al komt het in de realiteit soms neer op eindeloos anticiperen en ontwijken. Leuk extraatje: telkens je zelf niet aan het rijden bent, gaat jouw Driveatar aan het racen tegen andere spelers om ook op die manier virtueel geld te verdienen.

It’s a system that succeeds in filling out each grid of 16 cars with distinct personalities. Drivers whose behaviors you can never take for granted, making these moments you capitalize on their errors that more rewarding.

Forza Motorsport 5

Simulatie of Arcade?

Forza Motorsport 5 baseert zich grotendeels op het reeds bestaande platform van FM4, maar ging voor een herwerkte dynamiek in het rijgedrag en een nieuw rubbermodel. Naargelang jouw ervaringen met racesimulaties, kan je instellingen als ABS, Tractiecontrole, ideale rijlijnen en zelfs automatisch bijsturen aan- of uitzetten. De keuze is dus volledig aan jezelf of je gaat voor realisme of easy fun. Gamespot stelt het als volgt.

Improved tyre physics really let you feel the camber in those banked corners, while the rumbling triggers on the Xbox one controller deliver valuable feedback to let you know just how close you are to losing traction.

Forza 5

Top Gear 

Iedereen die ooit een schijfje van Forza 4 in een Xbox360 schoof, weet ondertussen dat de franchise wordt ondersteund door het trio van Top Gear. Maar waar dat  de vorige jaren enkel beperkt bleef tot enkele kleine inputs van Jeremy Clarckson, komen nu ook James May en Richard Hammond met hun oneliners. Of het nu al dan niet een dure gimmick is, het kan maar bijdragen tot de algemene beleving.

From the start, it’s instantly clear that Forza Motorsport 5 is here to accelerate Forza’s transition from a series that simply features cars, to one that really celebrates them. Forza 5 is a virtual loveletter to every vehicle it contains.

Forza5_CarReveal_MINI_JohnCooperWorks_WM

Conclusie 

Voor beide verdicten verwijzen we graag naar onderstaande filmpjes. Het is duidelijk dat de franchise er met rasse schreden op vooruit gaat, al zal het wachten zijn op additionele content om het gebrek aan bolides en circuits op te vullen. Het feit dat Forza als eerste op next-gen console verschijnt, kan enkel in het voordeel van Turn10 Studios en Microsoft spelen. Ik neig dus nog steeds naar de Forza Franchise. Jullie een ideetje?