Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Denk niet dat we de 25e verjaardag van de Mazda MX-5 zomaar voorbij zouden laten gaan. De Japanse roadster mocht gisteren 25 kaarsjes uitblazen, en is een kwarteeuw na datum nog steeds een begrip dankzij zijn unieke combinatie van rijplezier, (Britse?) flair, mechanische eenvoud en vooral betrouwbaarheid. Als gevolg daarvan produceert de fabriek in Hiroshima binnenkort het miljoenste exemplaar.

mazdamx5family

Dat succes is ook andere constructeurs niet onopgemerkt voorbijgegaan. Zo kun je de geschiedenis mogelijk zelfs opdelen in een pre- en post-MX-5-tijdperk. Want dankzij het succes van de kleine roadster zagen enkele jaren later de BMW Z3, Toyota MR2, Honda S2000, Mercedes SLK, MG F en misschien zelfs de Lotus Elise of Porsche Boxster het daglicht. Maar zelden benaderden ze de eenvoud van Mazda’s originele herinterpretatie. Met een sterke klemtoon op prijs/kwaliteit en dagelijkse bruikbaarheid bij lage ge- en verbruikskosten.

De eerste generatie spreekt misschien nog het meest tot de verbeelding, met klassieke lijnen, speelse klapkoplampen en een rijklaar gewicht van minder dan een ton. Of 970 kg om precies te zijn. Al profileren latere versies ‘NB‘ en ‘NC‘ zich met lagere NVH-waarden, extra power, en in het geval van de derde generatie zelfs met een (optioneel) metalen klapdak. Niettemin bleef de MX-5 zijn mantra van ‘Jinba ittai‘ doorheen de jaren trouw.

Anno 2014 ziet de toekomst voor de MX-5 er nog steeds rooskleurig uit. De Japanners werken intussen samen met de Italianen van Alfa Romeo aan een vierde generatie, die niet alleen lichter, maar ook kleiner zou zijn, en daarmee terug iets nauwer wil aansluiten op de eerste generatie. Alfa profiteert dan weer van het achterwielaangedreven chassis dat een nieuwe Spider terug de geloofwaardigheid en het rijplezier van het origineel moet geven. Vrees echter geen doemscenario à la Arna. De Spider krijgt een uniek exterieur, inclusief moderne Alfa-motoren. Alleen de directe handbak van de MX-5 mag wat ons betreft wel de overstap maken naar de Italiaanse bastaard.