Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op 16 Maart aanstaande gaat het 65e wereldkampioenschap Formule 1 van start op het circuit van Melbourne. En het ziet er naar uit dat man-to-beat Sebastian Vettel het moeilijker krijgt dan ooit. Niet alleen moet hij Mark Webber inruilen voor Daniel Ricciardo, maar ook heeft de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) de kaarten eens goed door elkaar gehaald. Spanning gegarandeerd.
Formule 1 2014 Sebastian Vettel

Piloten

Of Vettel het vertrek van Mark Webber – die overstapt naar het Endurance Championship met Porsche – enigszins aan zijn hart zal laten komen, is nog maar de vraag. Belangrijker is hoe snel plaatsvervanger Daniel Ricciardo op volle toeren zal kunnen meedraaien. Ricciardo verlaat er Scuderia Toro Rosso voor. Een plek die door nieuwkomer Daniil Kvyat wordt opgevuld.

Formule 1 2014formule 1 2014

Verder springt ook het vertrek van Felipe Massa bij Ferrari in het oog. Hij verhuist richting Williams, waar hij Pastor Maldonado vervangt terwijl Kimi Räikkönen zijn plaats opvult bij de Italianen. Maldonado gaat naar Lotus. Ook McLaren vernieuwt in de stal. Sergio Pérez wijkt – samen met Nico Hülkenberg van Sauber – uit naar force India om plaats te maken voor newbie Kevin Magnussen. Hiervoor wisselt Sauber met Adrian Sutil.

Om het helemaal gek te maken keert Kamui Kobayashi terug naar Caterham, samen met Marcus Ericsson – de eerste Zweed in Formule 1 sinds Stefan Johansson in 1991. Verlaten het toneel: G. van der Garde, C. Pic, M. Chilton, E. Guttierez, P. Di Resta en uiteraard Mark Webber. Iedereen nog mee?

Kalender

Begint het kampioenschap op 16 Maart met een eerste practice in Melbourne, dan weten we 19 Grote Prijzen later op het circuit van Yas Marina in Abu Dhabi wie zich de titel van wereldkampioen op de borst mag spelden. Al moet er dan wel meer weerstand komen voor Vettel, die vorig jaar in Japan al praktisch zeker was van de titel. Misschien zorgt wat extra variatie in asfalt voor extra spanning?

Een herleving van de Oostenrijkse GP zou Red Bull alleszins bitter weinig punten mogen kosten. Want na 10 jaar afwezigheid was het Red Bull-Renault zelf, die Ecclestone ervan wist te overtuigen om hun Red Bull Ring op de kalender te zetten. Spannender zouden de eerste Grote Prijs van Rusland (die zich op het Sochi International Street Circuit zal afspelen) en de Grote Prijs van America moeten zijn. Uiteindelijk valt de Indische GP naast de kalender wegens de devaluatie van de rupee en het complexe belastingssysteem. Oh, fijn weetje: in Bahrein wordt er dit jaar ‘s nachts gereden.

Formule 1 2014 kalender

Wagens

Terwijl constructeurs hun bolides steeds sneller willen maken, primeert voor de FIA nog steeds de veiligheid, en voor het eerst ook zorg voor het milieu. Een verklaring voor de speciaal gevormde neuzen gaan we jullie besparen, net als een ellenlange lijst technische en wedstrijdregulaties. Gelukkig maakte Infiniti Red Bull Racing een filmpje waar alles eenvoudig  en haarfijn wordt uitgelegd. Om jullie toch niet volledig cijferloos te laten:  het 2.4-liter V8-blok wordt gedownsized tot een 1.6-liter geblazen V6, er komt een 8ste versnelling bij en KERS wordt aangepast tot ERS-K, inclusief 165 pk voor 33 seconden per ronde.

(via: F1)