Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Heel even heb ik het overwogen, toen ons kleintje uit de auto stapte en er een ‘spojtauto’ voorbij kwam razen. Dat gebeurt wel vaker in onze smalle straat, aangezien die ingesloten wordt door hoge gebouwen. Ideaal voor de akoestiek en daardoor een geliefkoosde uitvalsweg van de markt naar de ringweg. Zelfs ik heb mij er nog ooit aan bezondigd in een TwinSpark – begin jaren ‘90, toen het hier nog vol garages stond beter dan woonhuizen. En als je dan toch eens een voetganger kruiste, maakte die in de eerste plaats een gebalde vuist. Want zo ging dat vroeger met verkeersopvoeding.

ikflitsmee

Anno 2014 stimuleert de overheid je om dat soort wangedrag op IkflitsMee.be te signaleren. Opdat de arm der wet exact weet waar te controleren tijdens de nakende flitsmarathon; een 24-uursactie op een niet nader genoemde dag in april die de verkeersveiligheid ten goede moet komen. Organisatorisch is het alvast een soep, want de helft van de politiezones wil er niet aan deelnemen. Die bepalen liever zelf waar ze hun minute of fame beleven als vallende ster op Q-Music. Als ze tenminste nog een FM-radio hebben, want die wordt hoe langer hoe vaker verboden in dienstvoertuigen wegens geluidsoverlast …

Hoe dan ook: uitgekiend kan je de actie IkFlitsMee bezwaarlijk noemen als zonechef X de buis eerder haalt met kritiek óp het initiatief dan korpschef Y met uitleg eróver. Daarbij zou het vooral om een plan van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid gaan, ‘gesteund door de politie’ beter dan ‘in samenwerking met’. Om er toch maar en draai aan te geven als ze binnenkort in de verkeerde draai staan te flitsen, zeker? Aan mogelijke locaties in ieder geval geen gebrek; op het moment van schrijven staan er al 47.684 vlaggetjes op IkFlitsMee.be verspreid over heel België. Spant momenteel de kroon: Brussel met 6.870 gemelde gevarenzones. Fungeert momenteel als rode lantaarn: een bosrijk grensplaatsje in de buurt van Bouillon met 67 inzendingen.

Maar weet je wat vooral opvalt als je op de kaart van IkFlitsMee inzoomt? Dat veel mensen hun eigen straat wél genomineerd hebben. Reikt ons collectief verkeersbewustzijn dan echt niet verder dan onze eigen dorpel? En beseffen we wel dat we daarmee – in theorie – om de hoek geflitst kunnen worden op aangeven van een verre buur? Erger nog: zien we wel in dat de overheid hiermee een klikgedrag stimuleert dat volwassenen onwaardig is? IkFlitsMee zou daarom beter omgevormd worden tot IkDenkMee, om ieders verantwoordelijk in het verkeer aan te scherpen beter dan een tool aan te reiken die ondertussen door de politie zelf in twijfel getrokken wordt. Want die flitst naar eigen zeggen toch alleen waar zij het nodig acht.

Deze column verscheen eerder als edito in AutoWeek Vlaanderen.