Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Er verstreken ondertussen al 30 lentes sinds het doek van de eerste BMW met M5-badge viel. Gebaseerd op de E28 moest de 5-reeks M in 1985 het praktische van een sedan combineren met de prestaties van een sportwagen. Resultaat? De titel van ‘s werelds snelste sedan, door middel van het 535i-chassis en een opgekieteld blok uit de BMW M1. Nu, 30 jaar later, komt M GmbH met hun krachtigste productiemodel ooit: de M5 “30 Jahre M5.”

bmw m5 30th anniversary

bmw m5 30th anniversarybmw m5 30th anniversary

De M5 “30 Jahre M5” oftewel M5 30th Anniversary edition puurt maar liefst 600 pk en 700 Nm koppel uit het gekende 4.4-liter dubbelgeblazen V8-blok, door wat aanpassingen aan het motormanagement en verhoogde in charge pressure. Nul naar honderd klokt daardoor af op slechts 3,9 seconden, mét behoud van het theoretische normverbruik uit de standaardbolide – gemiddeld 9,9 liter per 100 km en 231 gram CO2. En toch blijven we wat op onze honger zitten, aangezien de extra paarden niet gecompenseerd worden door een dieetkuur. De ’30 Jahre M5′ had immers perfect de rol kunnen vervullen van de gelimiteerde CRT-versie bij de E90 M3. Dertig jaar M5 had wat ons betreft iets uitbundiger gevierd mogen worden. Zeker voor een ingenieurstak als M-GmbH, die ongetwijfeld meer had willen doen met een standaard M5. Volgens BMW is deze M5 met zijn beperkte productie van 300 exemplaren een waar collector’s item. We beg to differ.

bmw m5 30th anniversary

bmw m5 30th anniversarybmw m5 30th anniversary