Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Was het niet voor de mini-uitgeverij die WAFT stilaan aan het worden is, dan zou het armoede troef zijn op het schap van de Belgische autoboeken. Verbazing was dan ook ons deel toen er vorige maand – ongeveer gelijktijdig met de verschijning van ‘Spada’ – nog twee uitnodigingen voor boekpresentaties binnenliepen. De ene voor een nieuw werk over ons aller idool Paul Frère, de andere om de ‘auto-biografie’ van Christine Beckers in de kijker te zetten. En laat die twee mekaar nu net goed gekend hebben.

paul frère

“Toen ik hem vroeg om een litho van hem te signeren” schrijft Christine Beckers in haar hommage aan Paul Frère, “gaf hij blijk van affectie door een bewonderende commentaar neer te pennen over mijn rijlijn in de bocht van de Hunaudières: ‘Kleine Christine die tegen 300 km/u, de rechtervoet gevloerd, deze moeilijke en gevaarlijke bocht ronde na ronde aansnijdt met niet-aflatende wilskracht en stijl’. De kader hangt nog altijd in mijn salon als getuigenis van een leven vol passie dat ik mocht delen met een Grote Meneer uit de automobielwereld”. En daarmee is de toon niet alleen gezet, maar blijkt ook wat voor werk het eenvoudig getitelde ‘Paul Frère’ geworden is: een hommage aan de grootste Gentleman Writer die de Belgische autojournalistiek ooit gekend heeft beter dan een een postuum uitgegeven boek van de journalist-racer zelf.

paul frère

La Course ou la Vie is wel van de hand van Christine Beckers, en daarom vergelijkbaar met My Life full of Cars dat Frère ook op latere leeftijd te boek heeft gezet. De rijkelijk met zwart-witbeelden geïllustreerde uitgave geeft – zeker voor ons Vlamingen – inzicht in de goed gevulde carrière van de Brusselse autopilote die zowat alle lagen van de motorsport heeft doorzwommen. Van rally’s over langeafstandsraces tot Dakar en Nascar toe, Beckers deed het allemaal met een aanstekelijke glimlach en vooral veel talent. Geen wonder dat Alfa Romeo haar jaren als fabriekspilote contracteerde, en Henri Pescaralo vandaag nog de loftrompet voor haar blaast.

Wie geboeid is door de persoon Frère, kan niet om het boek van Serge Dubois heen. Via tal van getuigenissen en familiefoto’s ontdek je meer dan ooit over ‘s mans leven en werk – desgewenst vertaald in het Nederlands. Het boek van Christine Beckers is er enkel in het Frans, maar het geeft zowaar nog meer inzicht in de Belgische autosportgeschiedenis dan dat van Frère die in de eerste plaats journalist was, waar het bij Beckers eerder andersom was. Kortom: twee welkome aanvullingen op het Belgische schap die ook nog eens over Grote Belgen gaan. Al zouden ze die hoofdletters alle twee meteen laten schrappen.

[Het boek over Paul Frère bestel je hier, dat van Christine Beckers alhier]