Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Renn Sport, Renault Sport, Rally(e) Sport of Race Sport. Pot-ae-to, Pot-ah-to. Wat doet het er eigenlijk nog toe? Wie een R-, S- of RS-badge ziet blinken, moet beseffen dat het menens is . En dat is bij Jaguar niet anders. Doet ‘snelle smurf’ XKR-S geen belletje rinkelen? Dan valt je euro heus wel bij een bescheiden uitlaatrochel van de XFR-S of F-type Coupé R. Al zou het wel eens hun laatste kunnen zijn, aangezien Jaguar-Land Rover wil overschakelen op ‘SVR’-badges.

Waarom zouden de Britten anders een gecamoufleerde Range Rover Sport met opschrift #SoundOfSVR rond de ring knallen in 8 minuten en 14 seconden? Daarmee is ie trouwens de snelste SUV (10 seconden sneller dan de X6 M) ooit op de Nordschleife. Geen R of S te bespeuren en volgens de redactie bij Motor Authority een duidelijk teken dat de JLR-groep voortaan de letters ‘SVR’ zal gebruiken voor hun top-of-the-line modelvarianten.

Maar wat dan met de R(S)-typologie? Komt ‘SVR’ gewoon nog een trapje hoger te staan of positioneert het zich als afzonderlijke sportafdeling zoals BMW ‘M’ en Mercedes ‘AMG’ heeft? En zien we dan helemaal geen R- of S-varianten meer? Voorlopig is het nog koffiedik kijken, al wijzen de meeste neuzen wel richting optie twee & sluiten we niet uit dat er binnenkort ergens een Jaguar XE, Land Rover Discovery Sport of F-type met dito hashtag opduikt.

Jaguar SVR

En dat wil zeggen dat de F-type Coupé R en S wel eens als zwanenzang zouden kunnen dienen voor respectievelijk de R- en S-line. Spijtig als je weet van waar ze komen. Zo deed Wayne Burgess onlangs nog eens de volledige uitleg:The badge is used to denote Jaguar’s performance car line: R and R-S. So, a red and green circle, with lettering to denote which grade of performance car it is.”

jaguar SVR Jaguar SVR

Het begon namelijk allemaal bij aanvang van de jaren 2000, toen de XJR een donkergroen embleempje droeg als referentie naar hun Jaguar Racing F1 Team. Burges vertelt verder: “but this didn’t work well on road cars – it was too dark, so didn’t stand out on a small car badge”. Dus werd de letter ‘R’ uitgesneden en geflankeerd door een groene en rode streep. Tot recentelijk ook het klassieke British Racing Green werd ingeruild voor Vivid Lime Green en van plaats wisselde met de rode tint. Uiteindelijk schakelden ze nog over naar een cirkelvorm om tot de badge te komen die we vandaag de dag kennen en sporadisch zien passeren. Of kijken we binnekort allemaal uit naar het SVR-embleem?

Jaguar SVRJaguar SVR