Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

TIP: de lichting van vorige week staat HIER opgelijst

thumb_roundupweek31Rechttoe rechtaan autonieuws, het blijft een moeilijk evenwicht op DRIVR. We hebben immers tal van concullega’s die dat sneller én beter doen dan wij, temeer omdat onze focus vooral op achtergrond en testwerk ligt. Maar helemaal geen nieuws brengen, da’s ook zo sneu. Want we durven zelfs te denken dat jullie onze eerste indruk op wagen X en bolide Y wel weten te appreciëren. Daarom voortaan elke zaterdag: een overzicht van de nieuwe lanceringen!

Jaguar XE

jaguar xe

jaguar xejaguar xe

Gefaseerde introducties, daar kennen ze bij JLR alles van. Deze week verspreidde Land Rover zelfs een persbericht met bijhorende plaagplaten over – we kid you not – de derde zetelrij van de nakende Discovery Sport. Bij Jaguar zijn ze na de teasers en renders aan een échte foto van de XE toe, zij het nog steeds eentje van de neus die lichte wijzigingen heeft ondergaan. En hoewel de rest van de 3 Reeks-concurrent pas in oktober onthuld wordt, weten we nu al dat die voor 75% uit aluminium zal bestaan. Combineer dat met motoren die de D-segmenter tot 300 km/h snel moeten maken (dankzij een tot 400 pk gekietelde 3.0 V6 supercharger), en zelfs de BMW M3 lijkt er een concurrent bij te krijgen. Lager op de ladder zorgen zelfontbranders van de nieuwe Ingenium-motorenfamilie voor CO2-cijfers onder de 100 g, met name een nieuwe tweeliter turbodiesel die de oude 2.2 vervangt. Van SVR-modellen is er voorlopig geen sprake. Sterker nog: Jaguar lijkt de S en R-badges toch opnieuw af te stoffen voor de belangrijkste pion op hun schaakbord. (KD)

+ Eindelijk een échte concurrent voor de Duitse Drie
– Het eindeloze wachten en dito geplaag
? Wordt het design sprekend genoeg om de C-Klasse paroli te bieden?

Ford Mustang F-35 Lightning II

2015-ford-mustang-f-35-lightning-ii_100473974_l

2015-ford-mustang-f-35-lightning-ii_100473975_l2015-ford-mustang-f-35-lightning-ii_100473977_l

Het is nog geen jaar geleden dat Ford naar buiten kwamen met de Mustang GT US Air Force Thunderbirds Edition of ze zijn er alweer met een Mustang F-35 Lightning II. Geïnspireerd op de gelijknamige Lockheed Martin F-35 Jet, krijgt de zilveren bolide een agressieve derrière met aangepaste spoiler en diffuser aangemeten. Al is het bijzonder moeilijk om naast de scherpere voorsplitter, schorten en gele accenten te kijken. En dan vergeten we haast de gele halve manen remklauwen, die de zware taak op zich nemen om de 420 pk uit het 5.0-liter V8 blok tot stilstand te brengen. Het gaat hier trouwens over een one-of-a-kind Mustang die binnenkort onder de hamer gaat – geschat op meer dan $400.000 – om het EAA Young Eagles programma te sponsoren. (AV)

+ Voor het goede doel
– Slechts 1 exemplaar
? Binnenkort ook een ‘specialleke’ in Europa ?

Polaris Slingshot

polaris-slinshot-002

polaris-slinshot-008 polaris-slinshot-005

Polaris is een Amerikaans bedrijf dat zich toelegt op snowmobiles en compacte offroad-voertuigen voor burgers zowel als het militaire apparaat. Voldoende ervaring dus met taai, plezier-georiënteerd rollend materieel. Dat vakje gaat hun nieuwe ‘Slingshot’ op het eerste zicht alleszins aantikken: 755kg met 173 manueel geschakelde pk uit een 2,4l GM blok en … 3 wielen! Daardoor ljjkt de Slingshot op het eerste zicht sprekend op een voorbeeld van korter bij huis: de Morgan 3 Wheeler. Maar de yanks houden er een wat prozaïscher recept op na. Met een hyperstijf getrianguleerd buizenchassis, zorgvuldig gecentraliseerd zwaartepunt, dubbele wishbones vooraan en een extreem lage zithouding jagen ze met deze volledig neerslagbestendige tweezitter onversneden rijsensaties na. In de US wordt de Slingshot op de markt gegooid voor 24.000$. Op dit moment is het niet duidelijk of dit leuke maar toch redelijk lelijke eendje naar onze oevers komt. (AC)

+ Smells like tandriemaangedreven rijplezier van de bovenste plank
–  Servostuur, if looks could kill
? Komt de Slingshot naar België?

Aston Martin Lagonda

astonmartinlagonda1

astonmartinlagonda3astonmartinlagonda2

Eerst kwam hij wel, daarna dan weer niet. En ondertussen is bekend dat de eerste nieuwe Lagonda geen luxe-SUV maar een superlimo wordt die enkel naar het Midden-Oosten gaat. Ongetwijfeld omdat alleen oliesjeiks de nodige pegulanten hebben om zo’n handgebouwde Aston Martin te financieren. Bekijk de Lagonda dan ook als een opvolger van de One-77 en de CC100 Speedster Concept beter dan een reguliere Aston, al is die term natuurlijk misplaatst in een supercar-context. De Lagonda komt op het flexibele VH-platform te staan en krijgt een herwerkte versie van de V12 uit de Rapide S (waar die 560 pk produceert), ook al had het wigvormige origineel uit 1976 eigenlijk een V8. En nog een leuk weetje: je kan er niet voor kiezen om een Lagonda te kopen, dat beslist de fabriek blijkbaar voor je. Nu alleen maar hopen dat mij naam niet per ongeluk uit de computer floept … (KD)

+ Lagonda is back!
– Maar niet in Europa
? Zou dit geen nieuwe luxereeks worden beter dan een kleinschalig model?