Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie twee weken geleden op de snelweg naar de kust reed, kon er niet naast kijken: de bonte verzameling oude én nieuwe Mini’s, die zich met een al even bonte verzameling kampeergerief richting Eurotunnel begaven voor de International Mini Meeting, een bijeenkomst van gelijkgestemden in het Engelse graafschap Kent. Dat dit intussen al hun 37ste bijeenkomst was én dat Mini dit jaar 55 kaarsjes uitblaast, was voor DRIVR reden genoeg om een weekend lang mee aan de verkeerde juiste kant van de weg te rijden.

2014_IMM_24

Ga je er trouwens van uit dat Mini-adepten elk jaar weer richting heimat trekken, dan zit je op het verkeerde spoor: wat in 1978 begon als een exclusief Duits onderonsje, stak pas in 1989 ter gelegenheid van Mini’s dertigste verjaardag het Kanaal over. Sindsdien maakt de International Mini Meeting er een gewoonte van om elke vijf jaar opnieuw voet in Engeland te zetten. Zo ook bij Mini’s vijftigste verjaardag vijf jaar geleden, en opnieuw dit jaar in Maidstone.

2014_IMM_272014_IMM_22

2014_IMM_262014_IMM_25

2014_IMM_28

De organisatie ligt dan weer elk jaar in handen van een lokale Mini-club, die daarvoor de steun krijgt van het merk Mini zelf en diens eigenaar BMW. Zij vaardigden dit jaar behoorlijk wat Mini’s van de nieuwe generatie af om in de kijker te zetten, en wisten ook rallylegende Paddy Hopkirk te strikken, die onlosmakelijk verbonden blijft met zijn overwinning in Monte Carlo met een klassieke Cooper S in 1964.

2014_IMM_31

2014_IMM_142014_IMM_04

2014_IMM_33

En laat nu vooral de klassieke Mini de hoofdmoot vormen van de International Mini Meeting, en in mindere mate de nieuwe Mini. Sommige Mini-fans zijn zelfs radicaal gekant tegen de huidige Duitse eigenaars, getuige de vele ‘True Brit’-stickers op de talrijke klassieke Mini-incarnaties van Austin, Morris, Riley, Wolseley, Leyland en Rover. Al vermoeden we dat de stickers eerder als een kameraadschappelijke plaagstoot bedoeld zijn, want de sfeer op de International Mini Meeting 2014 is er een van verbroedering: Britse clubs kamperen er naast Duitse, Belgische naast Nederlandse en Franse, Oekraïense naast Russische, enzovoort.

2014_IMM_012014_IMM_30

We stootten er zelfs op een Nieuw-Zeelander, al had die om budgetredenen zijn klassieke Mini niet laten overschepen. Wel had hij allerlei onderdelen op de kop kunnen tikken; de DIY spirit is immers groot onder de Mini-fans. Eigen tijdschriften, eigen clubkleuren, en vooral… eigen interpretaties van de klassieke Mini: van offroadversies en Mini’s met gecoupeerde daklijnen over ingekorte Mini’s, zelfgemaakte pick-ups en cabrio’s, tot getunede Mini’s en Mini’s met een custom paint job. Ook de Clubman, Moke, Innocenti, Scamp en Marcos mochten niet ontbreken.

2014_IMM_102014_IMM_08

2014_IMM_092014_IMM_19

2014_IMM_13

2014_IMM_072014_IMM_17

2014_IMM_182014_IMM_20

Wie er evenmin mochten ontbreken, waren onze landgenoten. België vaardigde immers een delegatie af om de International Mini Meeting van 2016 in ons land te houden. Volgend jaar vindt ze plaats in Litouwen, wat iets teveel uit de richting is voor een blitzbezoek. Maar als het onze landgenoten lukt om die over twee jaar binnen te rijven, dan gaan we beslist nog eens een kijkje nemen.

2014_IMM_29

2014_IMM_342014_IMM_03

2014_IMM_32

[Foto’s: Richard Newton voor Mini]