Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Volgens sommigen gaat het om de grootste uitvinding sinds het wiel of sinds het internet. Hoewel dat misschien teveel van het goede is, lijkt de 3D-printer aardig op weg om een vaste plek in onze hoogtechnologische samenleving in te nemen. Het zal nog even duren eer je een desktopexemplaar naast je laptop hebt staan, maar in de autosector wordt er alvast gretig gebruik van gemaakt.

image

Zo heeft de 3D-printer bij constructeur Opel al een wezenlijke plek in het productieproces ingenomen. Wat begon als het printen van een eenvoudige mal voor het aanbrengen van logo’s op de auto’s, is intussen uitgegroeid tot een heus Virtual Engineering Team. Dat team gebruikt de 3D-printer om plastic assemblagegereedschap te printen dat in Opel-fabrieken over heel Europa wordt ingezet. Opel gebruikt de 3D-printer vandaag bijvoorbeeld al volop bij de productie van de Adam en de Adam Rocks.

image

Op dit moment heeft Opel zelfs al een veertigtal verschillende assemblagetoepassingen in gebruik die van de 3D-printer kwamen gerold. Rüsselsheim verwacht dat het gebruik van de 3D-printer in de toekomst alleen maar zal toenemen. Zo is bijvoorbeeld de productiekost voor assemblagegereedschap dat vroeger grotendeels met de hand moest worden gemaakt tot maar liefst negentig procent gedaald. Een bijkomend voordeel is dat wanneer er iets aan een specifiek model verandert, de assemblageonderdelen snel kunnen worden aangepast.

image

Ook kleinere en vaak onbekende halen hun voordeel uit de 3D-printer, gezien sportauto’s in beperkte oplage in deze financiële tijden nog steeds moeilijk haalbaar zijn. Het Amerikaanse Local Motors is bijvoorbeeld een gretig gebruiker van de 3D-printer én van crowdsourcing. Enkele jaren geleden bracht Local Motors in bijzonder beperkte oplage de Rally Fighter op de markt, een rallyauto voor in de Amerikaanse woestijn. Het grote publiek bepaalde daarbij wat het finale design van de Rally Fighter werd.

image

Binnenkort willen de Amerikanen opnieuw met een stunt uitpakken. Voor hun volgende model werd er namelijk een designwedstrijd uitgeschreven, die gewonnen werd door de Italiaan Michele Anoé. De bedoeling is dat het design volgende week op de International Manufacturing Technology Show in Chicago live op de beursstand wordt geprint om zo een ruw conceptmodel te kunnen voorstellen. Voorlopig blijft het alvast bij een design, want de Subaru-boxermotor die ze plannen voor de ‘Strati’ komt vooralsnog niet startklaar uit de 3D-printer gerold. Maar diezelfde printer heeft zijn introductie alvast niet gemist.