Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

minivision1

“Dit kan niet waar zijn. Die man staat al maanden op m’n achtergrond met het doek van de Disco Volante in zijn handen!”, denk ik bij mezelf terwijl Louis de Fabribeckers me nonchalant zijn tekenhand laat schudden: “Nice to meet you. I’m Louis.” Verstomd door het spontane gebaar weet ik nog net de woorden “Hi … sir, it’s a true honour.” uit te brengen. Waarna Piero Mancardi – CEO van Touring Superleggera – zichzelf komt voorstellen: “Now, let’s have a look at the Mini Superleggera Vision Concept. If you could please follow me.”

MINI Gent Store 2MINI Gent Store 1

Maar laat ons beginnen bij het begin. Alvorens uit te weiden over het MINI Superleggera Vision Concept, moeten we misschien een en ander uitklaren over de reden van ons bezoek. Mini heeft er sinds 18 september namelijk een nagelnieuwe Mini Store bij in Gent. Niet de eerste in België, maar toch een primeur voor Vlaanderen en dus een geldige reden voor een klein bezoekje. Niettegenstaande deze Mini Gent Store zich graag met de lokale gevestigde BMW-concessiehouder laat associëren, gaat het hier om een zelfstandige entiteit.

Operationeel directeur Davy Smet verduidelijkt: “We doelen met de Mini Gent Store op een totaalconcept. We gaan niet alleen wagens verkopen, maar verzorgen ook de naverkoop en het onderhoud. Mini-rijders associëren zich graag met het merk en dat gevoel willen we graag versterken.” Iets wat later die dag bevestigd werd door een symbolische stoet van 70 à 80 Mini’s, die zich van Lochristi naar de Kortrijksesteenweg slingerden. “Mini leeft onder de mensen en dat zie je”, aldus marketing manager Wim Verbeurgt, waarmee de man subtiel laat blijken dat dit niet per se de enige Vlaamse vestiging moet worden: “We zullen zien wat deze vestiging geeft, maar het is alvast een mooi begin.”

mini vision concept 2

line superleggeralouis de fabribeckers

En gelijk hebben ze, stuk voor stuk. De officiële opening ging niet alleen gepaard met een avant-première van de nieuwe Mini-vijfdeurs, zelfs het unieke Superleggera Vision Concept – blikvanger op het Concorso d’Eleganza Villa d’Este – kon je er als ‘extraatje’ terugvinden. Terwijl Mancardi appreciatie toont voor de architectuur van het gebouw, plaatst hij het Vision Concept in z’n context: “We were shocked when Mini – an icon on itself – approached us with the offer. It was challenging to create an independent, different view at Mini and add some fresh ideas to the well-established DNA. It wasn’t the first time Italy and the UK worked together and the respect between the two big brands was huge. In fact we were flattered.”

De reden waarom Mini net Touring Superleggera uitkoos? Het Italiaanse bedrijf werkt met een uiterst beperkte equipe (50 loonbriefjes) en is in staat om een concept vanaf nul op te bouwen. Als coachbuilders nemen zij zowel het design, het digitaliseren als het produceren van een prototype voor hun rekening. Een formule die zowel opdrachtgever Mini als ontwerper Louis de Fabribeckers een enorme speelruimte geeft: “We can practically build anything from scratch.” 

Mini vision concept

Een bijzonder krachtig statement, waarna het woord aan (Belgisch) hoofddesigner Louis de Fabribeckers wordt gelaten. En de jonge adonis op zijn beurt van wal steekt met een uiteenzetting over wat luxe vandaag de dag voor hem betekent. Hij omschrijft de term als tweeluik, waarbij je enerzijds een soort overvloed – met snufjes overladen – invulling en anderzijds een subtielere puurheid met kwaliteitsvolle materialen kunt terugvinden. Zijn voorkeur? Optie twee uiteraard, en dat is te zien.

Bij de uitleg over het Mini Vision Superleggera Concept gaat hij vervolgens ook heel systematisch te werk: “While designing I always take three elements into account: proportions, lines and materials. And there has to be a certain balance.” Toegepast voor het Vision Concept betekent dat compacte afmetingen, dynamische lijnen zonder agressief over te komen en een eenvoudige, pure materiaalkeuze. “All these elements add to a timeless design, honoring the iconic Mini-brand”, besluit hij met enige trots. En als je een icoon als Mini kunt herinterpreteren zonder afbreuk te doen aan het DNA, is die trots hem volledig gegund.