Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie de Caterham-pagina aanklikt op DRIVR, hoeft niet veel verder te lezen om te weten dat het de Britse constructeur de laatste tijd niet voor de wind gaat. Van ambitieuze plannen over afgesprongen deals tot de verkoop van de Formule 1-tak: ongetwijfeld niet wat Tony Fernandes enkele jaren geleden voor ogen had. En dan is in de saga van het afgestoten F1-team het einde nog niet in zicht.

caterham_f1_03

Je moet in het kluwen van bedrijfjes en investeerders er trouwens goed je aandacht bij houden, want voor alle duidelijkheid: achter de schermen van het Formule 1-team gaan er twee ondernemingen schuil: enerzijds heb je 1 Malaysia Racing Team, dat de F1-licentie bezit en eind juni door Engavest, een groep investeerders uit Zwitserland en het Midden-Oosten, werd overgekocht van Fernandes. 1MRT staat daardoor volledig los van de Caterham Group. Anderzijds is er Caterham Sports Limited, dat het personeel en de leveranciers betaalt en dat de Formule 1-wagens fabriceert, en dat als een volledig afzonderlijk bedrijf wordt gerund.

De bal ging aan het rollen toen datzelfde Caterham Sports Limited wegens wanbetaling onder curatele werd geplaatst. Daardoor worden de Formule 1-auto’s niet vrijgegeven en verschijnt Caterham – na wederzijdse instemming van F1-opperhoofd Ecclestone – alvast niet aan de start van de GP’s van Brazilië en de Verenigde Staten. Een tweede tegenslag voor 1MRT op korte tijd, na een rechtszaak van ex-werknemers die volgens hen onterecht werden ontslagen, en niet het eerste bericht over financiële problemen bij 1MRT, aldus verschillende bronnen.

caterham_f1_02

In een reactie liet Engavest weten dat Tony Fernandes zijn aandelen nog steeds niet heeft overgedragen, waardoor ze een team leidden waarvan ze wettelijk gezien geen eigenaar van zijn. Engavest trok daarop zijn management uit 1MRT terug, en liet terloops weten dat Fernandes dus nog steeds de eigenaar is, en daardoor de volledige verantwoordelijkheid heeft. Daarop vermeldde Fernandes doodleuk: “If you buy something you should pay for it. Quite simple.” In een uitgebreidere reactie liet de Maleisiër weten dat de overeenkomst met Engavest inhield dat de aandelen pas zouden worden overgedragen als ook de schuldeisers werden betaald. “Those conditions have not been met”, aldus Fernandes.

caterham_f1_04

Dat de saga zich verder ontwikkelt as we speak, bewijze afgelopen vrijdag, toen de curator ook beslag legde op 1MRT en het prompt in de etalage zette. Daardoor staat het volledige Caterham F1-team nu te koop, en hoopt de curator snel een overnemer te vinden en het personeel aan de slag te kunnen houden. Interesse schijnt er alvast te zijn, maar Caterham komt de komende twee GP’s alvast niet op de startgrid. Evenmin als Marussia overigens, dat eveneens onder curatele werd geplaatst, en waardoor de GP van de Verenigde Staten de kleinste startgrid heeft sinds de GP van Monaco in 2005.