Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

thumb_jaguarftypemanualHet valt niet meer te ontkennen: de automatische transmissies van vandaag zijn zowel efficiënter, sneller als zuiniger dan de manuele exemplaren. Daartegenover zou je kunnen stellen dat een automaat veel van de betrokkenheid wegneemt, al hangt veel af van de bolide in kwestie – zo mag er van ons part een manuele zesbak in de nieuwe Clio RS komen, terwijl we een S-klasse zonder automaat niet eens willen aankijken. Maar wat als er plots een F-type mét handbak opduikt?

Iets wat we niet meteen zagen aankomen, maar Jaguar onlangs wel bevestigde in hun grote update van de F-type. De manuele zesbak wordt trouwens ontwikkeld door ZF en komt er enkel op de achterwielaangedreven V6(s)-modellen. De nadruk ligt hierbij volledig op de rijbeleving, zo slingert Jaguar met oneliners als ‘a sports car for purists’ en ‘designed to give enthusiasts the most rewarding driving experience possible.’

Jaguar_F-Typemanual_06-L

Hoe ze dat precies aanpakken? In plaats van (veiligheidshalve) automatisch tussengas aan te bieden, ging de aandacht vooral naar de optimale plaatsing van de pedalen om heel-toe-bewegingen te vergemakkelijken. De schakelslag bedraagt slechts 45mm en Jaguar verplaatste zelfs de armsteun om de pook op exact de juiste plaats te kunnen zetten. ‘Now that’s dedication.’

Of er ook nadelen aan verbonden zijn? De manuele bak mag dan wel 10 kg minder wegen, je gaat er niet meteen sneller door. Integendeel: de sprint naar honderd duurt nu zelfs drie tienden langer dan voordien. Vink de automaat af en bespaar jezelf initieel €2.250, die je later dubbel terugbetaalt door het hogere verbruik en de toegenomen CO2-uitstoot (+30g/km). Alles voor wat extra betrokkenheid, toch?

En wat met jullie? Gaan jullie voor een F-type met handbak?