Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

INCLUSIEF: Skoda Fabia R5 Concept, Mercedes-Benz CLA (AMG) Shooting Brake, Nissan GT-R 45th Anniversary edition

pay-per-head-jimmie-johnsonlargeRechttoe rechtaan autonieuws, het blijft een moeilijk evenwicht op DRIVR. We hebben immers tal van concullega’s die dat sneller én beter doen dan wij, temeer omdat onze focus vooral op achtergrond en testwerk ligt. Maar helemaal geen nieuws brengen, da’s ook zo sneu. Want we durven zelfs te denken dat jullie onze eerste indruk op wagen X en bolide Y wel weten te appreciëren. Daarom voortaan elke zaterdag: een overzicht van de nieuwe lanceringen!

1. Skoda Fabia R5 Concept

skoda fabia r5

skoda fabia r5 2 Skoda fabia r5 3

De Skoda Fabia Super 2000 won de laatste jaren niet alleen meerdere titels op zowel Europees als Aziatisch grondgebied, maar wordt ook bijna jaarlijks de sporen gegeven door Freddy Loix op de GEKO Rally van Ieper. Om maar te zeggen dat de lat hoog ligt voor z’n opvolger. De Skoda Fabia R5 lijkt daar in eerste instantie wel aan tegemoet te komen. De geblazen 1.6-liter viercilinder blèrt meer dan 300pk richting de vierwielaandrijving, krijgt een sequentiële vijfbak in de 1230kg-zware koets en rijdt op adaptieve MacPherson struts. We hopen enkel nog dat de homologatietesten goed verlopen, want er zou al heel wat interesse zijn in deze Fabia R5. [AV]

2. Mercedes CLA AMG Shooting Brake

cla shooting brake 1

cla shooting brake 3 cla shooting brake 2

Een nieuwe dag, een nieuwe variant op het platform van de A-klasse. Niet dat we dat zo erg vinden als het over een nieuwe Shooting Brake gaat, sterker nog: deze CLA ‘SB’ zou wel eens een groot succes kunnen zijn. Want waar de standaard CLA met aflopende daklijn slechts beperkte koffer- en hoofdruimte biedt, herbergt de Shooting brake maar liefst 1354 liter aan opbergruimte en zorgt de hogere koffer ervoor dat ook de grotere passagiers onder ons hun draai kunnen vinden. De kracht komt nog steeds van de meest krachtige tweeliter viercilinder op de markt. We zien 360 pk en 450 Nm koppel langs de 7-traps DCT en het AMG 4MATIC AWD-systeem gaan om in 4.7 seconden naar de honderd te knallen en uiteindelijk in te moeten houden aan een begrensde 250 km/u. Uiteraard komt em ook als zelfontbrander (220CDI) en als afgezwakte 180- 200- of 250-motorisatie. Tot op het salon van Genève! [AV]

3. Nissan GT-R 45th Anniversary Edition

r35_141125_18_1

Vooraleer iemand naar een bestelbon zou vragen: de GT-R ’45th Anniversary Edition’ is een gelimiteerd exemplaar dat enkel in Japan verkocht zal worden. Waarom we er hier dan nog een blokje aan wijden? Geen flauw idee. Het wordt geen circuitmonster zoals de Nismo GT-R, onderhuids en bovenhuids werden geen aanpassingen gedaan en hij is enkel beschikbaar in Premium Trim-uitvoering. De ‘Anniversary’ zit em namelijk enkel in de kleur – Silica Brass- en de obligatoire exclusieve badges op het dashboard. Nog frustrerender wordt het wanneer je weet dat deze Right Hand DRIVRs door de wisselkoers zo’n €25.000 goedkoper zijn dan een standaard GT-R. Tenzij je snel genoeg bent, handig overweg kan met importeren en geen bezwaar hebt om langs de verkeerde kant aan het stuur te zitten, is deze speciale GT-R geen spek voor jouw bek. Zucht. [AV]