Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie onze nieuwe reeks Bloed, Zout en Tranen volgt, heeft al kennis kunnen maken met enkele recordjagers en hun monsterlijke machines. De meeste van die snelheidsbolides werden na afloop aan musea geschonken waardoor ze de tand des tijds prima hebben doorstaan. Die stelling gaat echter niet altijd op, zo blijkt uit het verhaal van de Fiat S76 met zijn machtig grote multi-spark motor. Na een mislukte recordpoging in 1913 te Oostende (jawel) werd de machine ontmanteld en het chassis gebruikt om te racen op Brooklands.

Knipsel

100% zeker zullen ze nooit zijn, maar restaurateur Duncan Pittaway is er heilig van overtuigd het originele onderstel te hebben teruggevonden. Het proces om de Fiat te revalideren werd onlangs afgerond, maar was enkele maanden te laat voor de onthulling op het Goodwood Festival of Speed. Exact 100 jaar na zijn laatste grom werd de 28,5 liter motor terug wakker gemaakt en ademde het beest van Turijn weer vuur als weleer. Enthousiasteling Stefan Marjoram legde heel het restauratieproces vast op film en komt begin volgend jaar met een documentaire over de restauratie. Geniet alvast even mee van de trailer met je versterker op elf.