Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Na het bevrijden van de Bond girl uit de klauwen van de slechterik je Bond car voorrijden via je polshorloge? Binnenkort perfect mogelijk, als het van BMW afhangt – zij het dan minus de slechterik en helaas ook minus de deerne. Maar je auto oproepen via je horloge is effectief niet veraf meer. Om te tonen wat er met het kleinood om je pols nu al mogelijk is, nodigde BMW ons uit voor een kleine demonstratie op het voorbije Autosalon.

2015_Wearables_BMW-2

Wearables, stukjes technologie die je onder, op of als accessoire bij je kleding draagt, zijn uiteraard niet nieuw. In 2004 experimenteerde het zonnebrilmerk Oakley bijvoorbeeld al met een geïntegreerde mp3-speler in hun brillen, en je kunt gerust teruggaan tot de eerste horloges met rekenmachines in 1975, aldus Tanguy De Lestré van technologiefederatie Agoria. “Toch hebben wearables in 2015 nog veel te bewijzen,” zegt De Lestré, “en blijft de smartphone centraal staan.”

2015_Wearables_BMW-4

Dat BMW ook niet vies is van wearables, bewezen ze in 2006 met de augmented reality-helm voor Ralf Schumacher, en door het gebruik van de Google Glass in een pilootproject in de Amerikaanse fabriek in Spartanburg. Op dit moment gaan de Duitsers nog een stap verder, en zijn de apps die je als onderdeel van de ConnectedDrive-technologie kunt downloaden, ook beschikbaar voor je smartwatch. Christophe Dejaegere van Samsung toont hoe dat concreet in zijn werk gaat.

2015_Wearables_BMW-8

“Een smartwatch is een soort mini-smartphone om je pols,” aldus Dejaegere, “die via Bluetooth met je smartphone verbonden is, maar ook gebruikt kan worden zonder dat je telefoon in de buurt ligt.” Je smartwatch kan onder meer ook dienen als sms-dienst, als fitnesstracker en navigatiesysteem. En daar ligt de link met smartwatchbediening van de auto natuurlijk voor de hand. Zo werden de Remote-diensten van BMW i herwerkt om ze op je smartwatch te kunnen gebruiken.

2015_Wearables_BMW-7

Gekoppeld aan de BMW i3 kun je voorlopig in essentie dezelfde toepassingen gebruiken als met de app op je smartphone: tonen waar je de i3 geparkeerd hebt, de autonomie en de laadstatus checken, controleren of je de portieren gesloten hebt, enzovoort. Ook geavanceerdere bediening zoals het opladen van de batterij starten, voorverwarming starten of het navigatiesysteem instellen, zijn intussen perfect mogelijk. Alleen het automatisch voorrijden van de auto zit nog in de pijplijn, al lijkt er ons daar vooral nog veel werk op wetgevend vlak te zijn. Nog maar even te voet met je Bond girl naar de auto lopen dus.

[Foto’s: Bert Claes]