Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

We schrijven de Rally van China 1999, wanneer Didier Auriol de voorlopig laatste WRC-wedstrijd voor Toyota wint. Opvolging voor de Corolla WRC zou er niet komen, evenmin als de TS020 Le Mans-wagen, want Toyota had andere plannen. Het circus van Bernie Ecclestone lonkte om de hoek, ook al was dat een sprong in het duister voor de Japanners. Geen succesvolle sprong, terwijl het Le Mans-project en een (denkbeeldige) nieuwe WRC-auto veel meer potentieel boden.

2015_YarisWRC_09

De Formule 1 bleek een bittere pil voor Toyota, maar gelukkig gaan de Japanners tegenwoordig verder waar ze in ’99 gestopt zijn. Dat betekende sinds 2012 al een nieuwe reeks Le Mans-wagens (TS030 en TS040) en voor de toekomst ook een nieuw WRC-wapen. We zeggen met opzet niet “nabije” toekomst, want de Yaris WRC zal pas ten tonele verschijnen op de Monte Carlo 2017 (!). Nochtans is de wagen al in ontwikkeling (lees: gebouwd) sinds 2014, met recent nog een testsessie op Belgische bodem.

2015_YarisWRC_07

Waarom nog zo lang wachten dan? Omdat de reglementen voor 2017 drastisch gaan wijzigen in het WRC. Toyota wil goed voorbereid ten strijd trekken, en heeft nu dus nog twee jaar in het verschiet om de Yaris te ontwikkelen. Eind 2015 zal de FIA het reglement voor 2017 openbaar maken, en verwachten we vooral verschillen onder de motorkap. Dit jaar zal dus eerder draaien rond de verfijning van het chassis en de ophanging, en 2016 rond de motor en aandrijving.

2015_YarisWRC_05

Als alles goed verloopt, zien we in 2017 dus een gevecht tussen Citroën, Ford, Hyundai, Volkswagen en Toyota in het WRC. Dat is tenminste als alle huidige constructeurs zich kunnen vinden in de nieuwe regelgeving van de FIA. Misschien betekent de lange ontwikkelingsperiode bij Toyota ook dat ze eerst het Le Mans-programma in stijl willen afronden. In dat geval hebben ze nog twee kansen om de 24 Uur te winnen, vooraleer de Yaris een vervolg probeert te breien aan het WRC-succesverhaal.