Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Een pas binnengelopen gerucht: op het Salon van Genève zou Bugatti de allerlaatste Veyron meepakken. Het geesteskind van Volkswagen-topman Ferdinand Piëch is dit jaar namelijk welgeteld tien jaar in productie. Het vierhonderdvijftigste exemplaar van het technische hoogstandje – maar financiële slokop – rondt een carrière af van een heleboel opvallende modellen. Daarom in volstrekt willekeurige volgorde: een beknopt overzicht!

1. Bleu Centenaire

bugatti_veyron_bleu_centenaire

Deze speciale editie van de ‘gewone’ Veyron werd in 2009 voorgesteld op het Salon van Genève. Aanleiding was de honderdste verjaardag van het merk; genoeg reden om hem uit te dossen in een speciale combinatie van mat en glanzend Bugatti Blue. Eveneens opmerkelijk: er werd zo’n 100 kilogram aan gewicht bespaard, maar met een gewicht van vlot 1,9 ton scheelde dat maar een kleine slok op een fameuze borrel.

2. Fbg Par Hermès

bugatti_veyron_hermes

Speciale edities van de Veyron kunnen grosso modo worden opgedeeld in twee soorten: tributes aan belangrijke figuren uit de geschiedenis van het merk, of decadente samenwerkingen met andere luxemerken. Deze Fbg Par Hermès is daar een van. Onthuld in Genève in 2008, en aangekleed door het Franse modehuis met typische Hermès-kleurschakeringen, afgewerkt met Hermès-logo’s in plaats van de klassieke ‘EB’-versies.

3. Jean Bugatti ‘Legends’

bugatti_veyron_jean

Viel de Fbg Par Hermès te klasseren als een product voor fashionisti, dan is deze Grand Sport Vitesse in Jean Bugatti Legends-spec er eentje voor de kenners van de geschiedenis van het merk: een tribute aan de zoon van Ettore, die voortijdig aan zijn einde kwam. De Type 57 SC Atlantic, “La Voiture Noire” stond model voor het design van deze speciale editie, die beperkt bleef tot drie stuks. Eentje voor elk jaar dat Jean aan het hoofd stond in Molsheim. Of is dat te cru gesteld?

4. L’Or Blanc

bugatti_veyron_lor_blanc

Misschien wel de decadentste versie van de Grand Sport: de L’Or Blanc-editie, een one-off samenwerking met Duitse porseleinfabrikant Königliche Porzellan-Manufaktur uit Berlijn. Het hoeft dus niet te verwonderen dat het fragiele goed in het design van deze Veyron werd geïncorporeerd. Kers op de taart is het handgeschilderde blauwwitte exterieur.

5. Meo Costantini ‘Legends’

bugatti_veyron_meo_costantini

De Meo Costantini werd in 2013 in het emiraat Dubai voorgesteld, en is een eerbetoon aan Bugatti-testrijder Meo Costantini, die voor het merk twee keer de Targa Florio wist te winnen. Later kwam hij nog aan het hoofd te staan van de renstal in Molsheim. Opmerkelijk detail: de route van de Targa Florio staat op deze Meo Costantini Legends-uitvoering onderaan op de achtervleugel afgebeeld.

6. World Record Edition

bugatti_veyron_record

Of het erom ging dat het wereldrecord hen door Guinness eerst werd afgenomen en nadien terug te geven, is niet duidelijk. Evenmin of John Hennessey er voor iets tussen zat. Maar deze editie van de Grand Sport Vitesse werd World Record Edition gedoopt en voor het eerst getoond in Peking in 2013, in een uniek kleurenschema met Arancia Orange. Voldoende voor Bugatti om de oplage te beperken tot acht stuks.

7. Pur Sang

bugatti_veyron_pur_sang

Voor techneuten en DRIVRs zoals wij dit alles graag naar back to basics hebben, is de Pur Sang misschien wel wat: een versie die geen afgewerkte laklaag kreeg, maar herleid werd door de essentie: een afwerking van koolstofvezel en aluminium. Het voordeel van die afwerking is uiteraard dat er alweer zo’n 100 kilogram op het totaalgewicht werd bespaard.

8. Sang Noir

bugatti_veyron_sang_noir

Mocht je niet helemaal mee zijn met het kleurenschema van de World Record Edition, maar toch je zinnen gezet hebben op een beperkte Veyron Super Sport, kun je in deze Sang Noir eerbetoon brengen aan de Type 57S Atlantic. Volledig zwart aan de buitenkant, gecontrasteerd met Tangerine aan de binnenkant. Was overigens ook in standaard 16:4-uitvoering te krijgen.

9. Centenaire

bugatti_veyron_centenaire

Opnieuw eentje die het stof van de geschiedenisboeken van het merk blaast: de Centenaire die in 2009 in Villa d’Este werd onthuld, bracht een eerbetoon aan vier racelanden uit de jaren 20, en aan de Type 35. De versie in French Racing Blue was een eerbetoon aan Jean-Pierre Wimille, de British Racing Green aan Malcolm Campbell, het exemplaar in Italian Racing Red aan Achille Varzi en het witte exemplaar aan Hermann Zu Leiningen.

10. Bijan

bugatti_veyron_bijan

Eentje die in theorie geen officiële speciale editie van Bugatti was, maar wel een opmerkelijke: de geel-zwarte Veyron van de Iraanse modeontwerper Bijan. Naast mode was Bijan Pakzad ook gepassioneerd door auto’s, en hij parkeerde zijn exemplaren in ‘Bijan-kleurenschema’ vaak voor zijn winkel op Rodeo Drive. Na zijn dood in 2011 bracht Bugatti een klein eerbetoon aan de man.