Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het F1-circus zette afgelopen weekend voor het eerst voet op het Europese vasteland voor de Spaanse Grand Prix in Barcelona. Sinds 2007 stond er in de Catalaanse hoofdstad telkens een verschillende winnaar op het hoogste schavot. Nico Rosberg lukte het nog nooit, maar hij had zijn Zilverpijl zaterdag tijdens de kwalificaties wel op pole gezet. Vóór ploegmaat Lewis Hamilton die zo een vijfde polepositie op rij aan zijn neus voorbij zag gaan. En laat die eerste stek op de startgrid nu net heel belangrijk zijn op het Circuit de Barcelona.

Formula One World Championship 2015, Round 5, Spannish Grand Prix, Barcelona, Spain, Sunday 10 May 2015 - Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1 W06 leads at the start of the race.

Inhalen tijdens de Spaanse GP is geen evidentie, het zijn veelal de ervaren en talentvolle waaghalzen die een gaatje vinden waar een ander het niet ziet. Waar wel plaatsen te winnen vallen middels DRS, is op het lange rechte stuk van 750 meter aan de start-finish. Maar eerst de start. Niet WK-leider Lewis Hamilton maar teamgenoot Nico Rosberg mocht aanzetten vanop de pole en daar moest Hamilton duidelijk even aan wennen. De Brit kwam niet geweldig uit de startblokken en daar profiteerde Vettel, als derde gestart, gretig van. Rosberg was daarentegen wel goed weg, met dank aan de koppeling van vorig jaar die de Duitser opnieuw liet installeren.

De slechte start was een streep door de rekening van de huidige wereldkampioen die daarna jacht moest maken op de tweede plaats beter dan de eerste. Achter het leidende trio behield Bottas zijn vierde plek en moesten de Torro Rosso’s hun vijfde en zesde plaats verdedigen. Dat bleek onbegonnen werk tegen de Ferrari van Raikkonen, die dankzij een goede start en een knap inhaalmanoeuvre Verstappen in de luren legde. Ook Massa wachtte niet af en schoot in ronde drie voorbij de jonkies van de Rode Stieren. In het middenveld waren het Maldonado en Ricciardo die het duel niet schuwden en zo allebei Romain Grosjean voorbij gingen.

Formula One World Championship 2015, Round 5, Spannish Grand Prix, Barcelona, Spain, Sunday 10 May 2015 - Pastor Maldonado (VEN), Lotus F1 Team having problem with his rear wing

Helaas voor Pastor Maldonado leverde dat opnieuw brokken op; na een lichte aanrijding verloor de Venezolaan een steunpilaar van zijn achtervleugel. En hoewel hij het nog lang volhield, moest hij in de 47ste ronde toch de aftocht blazen. Samen met Fernando Alonso, die door remproblemen zijn bolide in de garage mocht parkeren. Samen goed voor de twee enige opgaves in Barcelona. De Spaanse ex-wereldkampioen beleefde nog een hachelijk moment toen zijn remmen het bij de definitieve pitstop lieten afweten. Gelukkig was de man die vooraan de auto opkrikt aandachtig genoeg om net opzij te springen toen de auto doorgleed. Ook Grosjean beleefde een gelijkaardig voorval, alleen was zijn stopman wel blijven staan en vloog die twee meter achterwaarts door de lucht vooraleer terug op zijn poten terecht te komen.

Formula One World Championship 2015, Round 5, Spannish Grand Prix, Barcelona, Spain, Sunday 10 May 2015 - Fernando Alonso (ESP) McLaren MP4-30 retired from the race after he overshot his pit box making a pit stop.

Opvallend was wel dat paar seconden stilstand steeds belangrijker worden in een snelheidsrace. Ook ditmaal was het kiezen tussen een twee en een drie-stop-strategie. Lewis Hamilton kreeg na zijn slechte start nog wat extra tegenwerking toen zijn eerste pitstop door wat gehaper bij de bandenwissel 5,3 seconden duurde. Een duidelijk verlies ten opzicht van de 2,3 seconden korte stop van Vettel, zijn concurrent voor de tweede plaats. Hierdoor werd al snel duidelijk dat de WK-leider moest omschakelen naar drie stops en dat het op het einde een close call zou worden voor de ereplaatsen.

Vooraan reed Rosberg een ideale race; de Mercedes-rijder had aan twee pitstops ruimschoots genoeg om de overwinning binnen te halen. Achter de leider werden nog enkele mooie duels uitgevochten. Lewis Hamilton stelde (dankzij plan B met drie pitstops) bij zijn laatste bandenwissel de tweede plaats veilig door voor Vettel binnen te komen. Deze keer duurde de wissel maar 2,6 seconden. In tegenstelling tot het merendeel van de andere rijders besloot Raikkonen te eindigen op de snellere mediumbanden waardoor hij nog tot in het zog van Bottas geraakte, maar die verdedigde weeral erg sterk en stelde zijn vierde plaats veilig.

Formula One World Championship 2015, Round 5, Spannish Grand Prix, Barcelona, Spain, Sunday 10 May 2015 - Max Verstappen (NLD) Scuderia Toro Rosso STR10 leads team mate Carlos Sainz Jr (ESP) Scuderia Toro Rosso STR10.

De strijd om de tiende plaats was er eentje tussen de Torro Rosso’s. Ook Carlos Sainz Jr. had voor de mediumband geopteerd als afsluiter. Max Verstappen kon op de harde band geen weerwerk bieden en moest op het rechte stuk zijn teamgenoot voorbij laten gaan. Dankzij die snellere band kwam de jonge Spanjaard zelfs nog in het zog van Kvyat die op de negende plaats reed. Bij het aanvangen van de laatste ronde zette Sainz zich op het rechte stuk in zijn Torro Rosso naast de Red Bull, bij het insnijden raakte beide wagens mekaars zijkanten. Sainz ging even van de baan, maar kwam er weer voor Kvyat op. Reglementair was het misschien niet, maar er werd geen gevolg aan gegeven en zo kwam de jonge Spanjaard in eigen land nog als negende over de streep.

Formula One World Championship 2015, Round 5, Spannish Grand Prix, Barcelona, Spain, Sunday 10 May 2015 - Race winner Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1 W06 celebrates in parc ferme.

De eerste overwinning van het seizoen voor Nico Rosberg en vooral eentje die een boost zal geven aan het vertrouwen van de Duitser met het oog op de Grand Prix in Monaco binnen twee weken. Hét Monaco waar Rosberg thuis is en de afgelopen twee jaar won. Het lijkt wel het ideale moment om voor een three in a row te gaan in de mondaine badstad. Drie overwinningen op rij, dat deden enkel Graham Hill (’63, ’64, ’65) en Alain Prost (’84, ’85, ’86) hem voor. Uitgezonderd Ayrton Senna natuurlijk; die won maar liefst vijf keer op rij van ’89 tot ’93. Legendarisch.

Uitslag GP Barcelona:

1. Nico Rosberg (Dui-Mercedes) in 1u41’12″555
2. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) op 17″551
3. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari) 45”342
4. Valtteri Bottas (Fin-Williams) 59”217
5. Kimi Raikkonen (Fin-Ferrari) 60”002
6. Felipe Massa (Bra-Williams) 81”314
7. Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull) Op 1 ronde
8. Romain Grosjean (Fra-Lotus)
9. Carlos Sainz Jr. (Spa-Toro Rosso)
10. Daniil Kvyat (Rus-Red Bull
11. Max Verstappen (Ned-Toro Rosso)
12. Felipe Nasr (Bra-Sauber)
13. Sergio Perez (Mex-Force India)
14. Marcus Ericsson (Zwe-Sauber)
15. Nico Hülkenberg (Dui-Force India)
16. Jenson Button (GBr-McLaren)
17. Will Stevens (GBr-Manor) 3 rondes
18. Roberto Merhi (Spa-Manor) 4 rondes
19. Pastor Maldonado (Ven-Lotus) DNF
20. Fernando Alonso (Spa-McLaren) DNF

 

Tussenstand WK top 10: 

1. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) 111 pt.
2. Nico Rosberg (Dui-Mercedes) 91 pt.
3. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari) 80 pt.
4. Kimi Raikkonen (Fin-Ferrari) 52 pt.
5. Valterri Bottas (Fin-Williams) 42 pt.
6. Felipe Massa (Bra-Williams) 39 pt.
7. Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull) 25 pt.
8. Romain Grosjean (Fra-Lotus)) 16 pt.
9. Felipe Nasr (Bra-Sauber 14 pt.
10. Carlos Sainz Jr. (Spa-Toro Rosso) 8 pt.