Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Formula One World Championship 2015, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Sunday 7 June 2015 - Lewis Hamilton (GBR), Mercedes AMG F1 TeamHamilton op de pole, Rosberg op twee: het is ondertussen een gewoonte geworden. Achter de Mercedes-jongens was het deze keer niet de Ferrari van Vettel, maar wel die van Raikkonen die zich op de derde stek had geplaatst. Voor viervoudig wereldkampioen Vettel werd het een inhaalrace. Hij startte vanaf de 18de plaats na problemen met de krachtoverbrenging tijdens de kwalificaties en een extra straf van vijf plaatsen verlies voor het inhalen onder een rode vlag tijdens de derde vrije training. Hamilton zou en moest in Canada bewijzen dat Monaco slechts een accident de parcours was.

Formula One World Championship 2015, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Sunday 7 June 2015 - Max Verstappen (NLD) Scuderia Toro Rosso STR10 and Jenson Button (GBR) McLaren MP4-30 at the back of the race before the start of the race.

Op het vrij smalle circuit Jacques Villeneuve in Montreal schoot iedereen goed en veilig uit de startblokken. Hamilton zette zich meteen voor teamgenoot Rosberg die vanaf dan enkel nog de achterkant zou zien van die andere Zilverpijl. Naast Vettel was ook Massa, die startte vanaf de 15de plek, aangewezen op een inhaalrace. Hoewel de Braziliaan vorig jaar nog crashte in Canada schuwde hij de inhaalmanoeuvres en bijbehorende risico’s niet. Dat leverde een mooi close racing-duel met Ericsson op waarbij een klein contact niet geschuwd werd. Enkele rondes later liet Massa ook Perez, met wie hij vorig jaar van de baan vloog, zonder schroom achter. Mentaal zit het goed bij de ervaren Williams-rijder.

Ondertussen zat ex-wereldkampioen Vettel nog een stuk verder in het pak en vlotte het inhalen voorlopig wat minder. In ronde 20 zat de Duitser nog vast achter de trage McLaren van Alonso en we weten dat die zich nooit gewonnen geeft. Op het voorlaatste rechte stuk richting start/finish probeerde Vettel buitenom als eerste de chicane aan te snijden, maar hij kwam tekort, waardoor Alonso zijn lijn verdedigde en Vettel met zijn Ferrari door en over de chicane mocht. Een ronde later probeerde de Duitser het opnieuw, maar kwam hij weer tekort. In de aansluitende rechte lijn toonde de Ferrari wel overtuigend zijn vermogen.

Formula One World Championship 2015, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Sunday 7 June 2015 - Sebastian Vettel (GER), Scuderia Ferrari, Fernando Alonso (ESP), McLaren Honda

Alonso zou voor de derde opeenvolgende keer de race niet uitrijden. Eerst was er een discussie over de radio waarin de Spaanse ex-wereldkampioen met klare taal duidelijk maakte dat hij geen zin had om weeral benzine te sparen en wilde racen in plaats van zich gewonnen te geven. Maar in ronde 47, met nog genoeg benzine op zak, mocht hij zijn wagen in de garage parkeren. Aan teamgenoot Button, die bovendien geen kwalificatie had kunnen rijden, werd meteen gemeld dat Alonso’s opgave geen invloed had op hun wagen, maar ook bij de Brit sloeg het noodlot toe. Na 58 rondes moest ook hij er de brui aan geven. Dubbel pech (weeral) voor McLaren.

Formula One World Championship 2015, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Sunday 7 June 2015 - Jenson Button (GBR), McLaren Honda

Vooraan bleef Rosberg Hamilton constant in het vizier houden en naderde hij op een gegeven moment bijna tot op minder dan een seconde, maar eronder duiken lukte niet. De derde plaatst leek naar Raikkonen te gaan tot hij een eerste keer binnenkwam. Het nieuwe setje banden was nog niet gripvast genoeg, met een pijnlijke slipper in de trage bocht 10 als gevolg. The Iceman stond even op uitbarsten, want zo kreeg Bottas in zijn Williams een vrijgeleide naar de derde plaats.

Bij the best of the rest reed ook Grosjean een goede race, en hij had een tijdje uitzicht op een vijfde plaats tot hij zelf brokken begon te maken. Toen hij de gedubbelde Manor GP van Will Stevens inhaalde op het rechte stuk, sneed hij veel te snel in, waardoor hij met zijn rechter achterband de voorvleugel van Stevens aan flarden reed, met een lekke band tot gevolg. Gelukkig kon hij aan het eind van dat rechte stuk meteen de pits inrijden. Onverwacht, en dus was het team ook helemaal niet klaar. “He hit me”, probeerde de Fransman nog over de radio, maar Stevens kon moeilijk in het gras gaan rijden. Vorige week commentaar op Verstappen, maar nu toch wel zelf de schlemiel.

Formula One World Championship 2015, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Sunday 7 June 2015 - Daniil Kvyat (RUS) Red Bull Racing RB11.

De jonge Nederlander eiste deze week geen hoofdrol op nadat hij door de straf van zijn crash in Monaco en een bijkomende penalty voor het gebruik van een vijfde motorblok – slechts vier zijn toegestaan – op de 19de plaats startte en slechts vier plaatsen kon opschuiven. Carlos Sainz Jr reed zijn Toro Rosso niet in de punten, maar eindigde wel weer voor de Red Bull van Ricciardo. Toch wel pijnlijk voor de winnaar van vorig jaar, die in Canada toen de eerst Grand Prix uit zijn carrière won. Kvyat haalde wel twee punten binnen voor Red Bull.

Formula One World Championship 2015, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Sunday 7 June 2015 - st place Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 W06, 2nd place Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1 W06 and 3rd place Valtteri Bottas (FIN) Williams FW37.

Onbedreigd reed Hamilton uiteindelijk naar zijn vierde overwinning, waardoor hij weer wat meer afstand neemt van zijn ploegmaat. Rosberg kon de kloof nooit kleiner maken dan een seconde, en dus bleef een echte strijd om de eerste plaats uit. Bottas was zeer tevreden met zijn derde plaats en Raikkonen moest zijn dure slipper bekopen met een vierde plaats. Vettel had wel reden tot tevredenheid, want na een mooie inhaalrace werd hij nog vijfde.

Uitslag GP Canada:

1. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) in 1u31’53″145
2. Nico Rosberg (Dui-Mercedes) op 2″285
3. Valtteri Bottas (Fin-Williams) 40”666
4. Kimi Raikkonen (Fin-Ferrari) 45”625
5. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari) 49”903
6. Felipe Massa (Bra-Williams) 56”381
7. Pastor Maldonado (Ven-Lotus) 66”664
8. Nico Hülkenberg (Dui-Force India) 1 ronde
9. Daniil Kvyat (Rus-Red Bull)
10. Romain Grosjean (Fra-Lotus)
11. Sergio Perez (Mex-Force India)
12. Carlos Sainz Jr. (Spa-Toro Rosso)
13. Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull)
14. Marcus Ericsson (Zwe-Sauber)
15. Max Verstappen (Ned-Toro Rosso)
16. Felipe Nasr (Bra-Sauber)
17. Roberto Merhi (Spa-Manor) 2 rondes
18. Will Stevens (GBr-Manor) DNF
19. Jenson Button (GBr-McLaren) DNF
20. Fernando Alonso (Spa-McLaren) DNF

Tussenstand WK top 10:

1. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) 151 pt.
2. Nico Rosberg (Dui-Mercedes) 134 pt.
3. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari) 108 pt.
4. Kimi Raikkonen (Fin-Ferrari) 72 pt.
5. Valterri Bottas (Fin-Williams) 57 pt.
6. Felipe Massa (Bra-Williams) 47 pt.
7. Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull) 35 pt.
8. Daniil Kvyat (Rus-Red Bull) 19 pt.
9. Romain Grosjean (Fra-Lotus) 17 pt.
10. Felipe Nasr (Bra-Sauber) 16 pt.