Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Een mooi moment voor de start van de race ter ere van de recent overleden Jules Bianchi. De rijders beleefden de minuut stilte samen in kring rond hun helmen. Het werd een race waarin Bianchi zelf met plezier had meegereden, vol spanning en onverwachte wendingen. Om het helemaal compleet te maken waren de Mercedessen voor het eerst sinds lang niet eens op het podium te zien. Sebastian Vettel reed een foutloze race en stond op het hoogste schavotje. Naast hem mochten de Red Bull-rijders Kvyat en Ricciardo het podium aanvullen.

MOTOR-RACING-PRIX/

Naar goede gewoonte stond Hamilton op pole en Rosberg op twee, maar na een geweldige start waren het de Ferrari’s van Vettel en Raikkonen die op kop de eerste bocht aansneden. Hamilton was zelfs teruggevallen naar plaats vier. In het tumult ging de WK-leider enkele bochten verder zelfs even van de baan toen hij teamgenoot Rosberg moest ontwijken. Vanaf plaats tien mocht de Brit de achtervolgingsrace inzetten. Vettel reed ondertussen snelste ronde na snelste ronde en diepte zijn voorsprong stelselmatig uit.

Achter de podiumplaatsen ontstond er een interessante strijd. Kvyat werd door zijn team aangemaand om zijn Red Bull-kompaan Ricciardo door te laten. Eenmaal dat gebeurde leek de Australiër ontketend. Met een laat remmanoeuvre aan het eind van het rechte stuk liet hij Hulkenberg en Bottas knap achter zich en stoomde hij door naar plaats vier.

Formula One World Championship 2015, Round 10, Hungarian Grand Prix, Budapest, Hungary, Sunday 26 July 2015 - Nico Hulkenberg (GER), Sahara Force India

Iets over halfweg koers begon het spektakel dan echt na een opmerkelijk voorval. Hulkenberg verloor op het eind van het rechte stuk pardoes zijn voorvleugel waardoor hij rechtdoor de banden in ging. De safety car kwam naar buiten en zelfs Hamilton, die ondertussen vierde was, leek nog kans te maken op de overwinning. Die hoop was na de herstart weliswaar snel weg. Ricciardo verraste Hamilton buitenom, de huidige wereldkampioen remde te laat en verloor in het contact met de Red Bull een stuk van zijn voorvleugel. Weg grip, nieuwe vleugel én een drive-through penalty er bovenop.

Vooraan reed Vettel nog altijd aan kop. Rosberg was ondertussen voorbij Raikkonen in het zog van de leider gekropen. De Ferrari van de Fin had te kampen met vermogensverlies en moest zelfs binnenkomen voor een reset. Toen ook dat niet werkte, was de race van de ongelukkige Iceman over.

Formula One World Championship 2015, Round 10, Hungarian Grand Prix, Budapest, Hungary, Sunday 26 July 2015 - Daniel Ricciardo (AUS), Red Bull Racing and Nico Rosberg (GER), Mercedes AMG F1 Team

Acht rondes voor het einde begon de apotheose van de race. Ricciardo had het goede ritme wederom te pakken en kwam aansluiten bij Rosberg in een duel voor plaats twee. Ook nu probeerde de Australiër het met een laat remmanoeuvre na het rechte stuk, maar hij ging te bruusk te werk. Toen Rosberg terug wilde overnemen, kwam zijn achterwiel in contact met de voorvleugel van Ricciardo. Een ronde op een lekke band voor de Duitser en een nieuwe vleugel voor de Red Bull. En zo was het plots Hamilton die nog punten uitliep op zijn Mercedes-teamgenoot.

Formula One World Championship 2015, Round 10, Hungarian Grand Prix, Budapest, Hungary, Sunday 26 July 2015 - st place Sebastian Vettel (GER) Ferrari, 2nd place Daniil Kvyat (RUS) Red Bull Racing RB11, and 3rd place Daniel Ricciardo (AUS) Red Bull Racing.

Vettel kwam uiteindelijk nooit in gevaar en boekt zo zijn tweede overwinning van het seizoen. Een overwinning die hij over de boordradio opdroeg aan Jules Bianchi. Kvyat, die we eigenlijk een hele race niet gehoord hebben, kreeg door al het tumult de tweede plek in de schoot geworpen en zijn teamgenoot mocht na een sterke race dan toch nog mee op het podium.

Uitslag GP Hongarije:

1. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari) in 1u46’09″985
2. Daniil Kvyat (Rus-Red Bull) op 15″748
3. Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull) 25”084
4. Max Verstappen (Ned-Toro Rosso) 44”251
5. Fernando Alonso (Spa-McLaren) 49”079
6. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) 52”025
7. Romain Grosjean (Fra-Lotus) 58”578
8. Nico Rosberg (Dui-Mercedes) 58”876
9. Jenson Button (GBr-McLaren) 67”028
10. Marcus Ericsson (Zwe-Sauber) 69”130
11. Felipe Nasr (Bra-Sauber) 73”458
12. Felipe Massa (Bra-Williams) 74”278
13. Valtteri Bottas (Fin-Williams) 80”228
14. Pastor Maldonado (Ven-Lotus) 85”142
15. Roberto Merhi (Spa-Manor) 2 rondes
16. Will Stevens (GBr-Manor) DNF
17. Carlos Sainz Jr. (Spa-Toro Rosso) DNF
18. Kimi Raikkonen (Fin-Ferrari) DNF
19. Sergio Perez (Mex-Force India) DNF
20. Nico Hülkenberg (Dui-Force India) DNF

 

Tussenstand WK top 10:

1. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) 202 pt.
2. Nico Rosberg (Dui-Mercedes) 181 pt.
3. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari) 160 pt.
4. Valterri Bottas (Fin-Williams) 77 pt.
5. Kimi Raikkonen (Fin-Ferrari) 76 pt.
6. Felipe Massa (Bra-Williams) 74 pt.
7. Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull) 51 pt.
8. Daniil Kvyat (Rus-Red Bull) 45 pt.
9. Nico Hülkenberg (Dui-Force India) 24 pt.
10. Romain Grosjean (Fra-Lotus) 23 pt.