Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Iconen in de autowereld zijn er in verschillende geuren en kleuren. Ayrton Senna was er een, de Ferrari 250 Daytona is er een, maar ook het Gulf-raceteam onder leiding van John Wyer Automotive was er een. De Gulf-kleuren, de combinatie van lichtblauw en oranje, is ons allen bekend. De Ford GT40 en de Porsche 917 zijn de bekendste dragers van het Gulf-jasje. Om die racegeschiedenis in ere te houden, heeft een Amerikaanse Porsche-klant zijn 918 #740 in de iconische kleuren met het winnende nummer 2 besteld.

Gulf_04

Hoog tijd om de Gulf-racehistoriek eens van onder het stof te halen. Een geschiedenis die bovendien nog altijd in stand gehouden wordt, aangezien er vandaag de dag nog altijd vier wagens in een Gulf-jasje racen. Een Porsche 991 RSR GTE, een Lamborghini Gallardo GT3, een Aston Martin GTE en een McLaren MP4-12C GT3 om precies te zijn.

Het kleurenschema dat vandaag nog altijd op die auto’s prijkt, was en is een voltreffer. En eigenlijk is daar wat geluk mee gemoeid. De authentieke kleuren van het Gulf-logo bestaan namelijk uit oranje en… donkerblauw. Geen lichtblauw te bespeuren. Grady Davis, de vicepresident van Gulf indertijd, vond dat het poederblauw opwindender was. Onbewust was die keuze een voltreffer, omdat deze twee kleuren lijken te vibreren wanneer ze naast elkaar staan. Het Zenith Blue en Tangerine  zijn ‘Equiluminant Colors’. Wil je technisch meer weten over dit samenspel van kleuren, dan lees je het op deze blog.

Gulf_02

Zonder racesuccessen zouden de Gulf-kleuren nooit de status gekregen hebben die hen nu te beurt valt. Met de Ford GT40 Mk I behaalde het team zijn eerste Le Mans-overwinningen in ’68, met Jacky Ickx achter het stuur, en in ’69. Na de Ford kwam de legendarische Porsche 917 het succeslijstje aandikken. Dat deed het niet alleen voor Gulf, maar ook voor Porsche. In 1970 behaalde de 917 de eerste overwinning ooit voor Porsche in Le Mans. In ’71 won hij voor de tweede keer op rij. De populariteit steeg naar een hoogtepunt toen Steve McQueen in 1971 zijn film Le Mans uitbracht met daarin een hoofdrol voor het duel tussen de Gulf Porsche 917 van Delaney en de Ferrari 512LM van Stahler. Twee bolides die je hier laatst kon zien in deze prachtige slideshow.

Gulf_05

Foto: V’Images – Eric Fabre

De historie en de wagens die onder de Gulf-kleuren hebben gereden, is natuurlijk veel groter dan alleen de Ford GT40 en de Porsche 917. De Duitse verzamelaar Roald Goethe heeft het namelijk gepresteerd om met behulp van de Britse ondernemer Duncan Hamilton sinds 2008 meer dan 30 wagens met een Gulf-jasje te verzamelen. De Rofgo Collection bewaart enkele pareltjes en is daarmee op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Als medeoprichter van Gulf Racing zorgt Roald Goethe er bovendien voor dat we de lichtblauw-oranje combinatie vandaag nog altijd kunnen bewonderen op het circuit.

BELGIUM SPA-FRANCORCHAMPS PHOTOGRAPHY BES 24H SPA-FRANCORCHAMPS